• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • ЗВТ з Канадою відкриває для виробників більше можливостей, аніж угода з ЄС - експерт
    Опубликовано: 2016-07-12 17:30:00

    У випадку з Канадою Україні вдалося домовития про симетричну угоду, тобто практично на однакових умовах лібералізації.

    На відміну від асоціації з ЄС, де вільному доступу наших товарів на ринок заважають квоти на ввезення української продукції, ЗВТ з Канадою передбачає масштабну лібералізацію для сільгоспвиробників, розповів ЗМІ експерт у сфері аграрного сектору Денис Марчук.

    "Канада є країною із потужною економікою, яка входить у Велику сімку. При цьому товарообіг між Україною та Канадою відносно незначний і за результатами 2015 року становив $362 млн", - зазначає він. Для порівняння, товарообіг Канади з нашим сусідом Польщею у 2015 році становив $2,2 млрд, каже Марчук.

    "Зона вільної торгівлі - це реальний шанс Україні просунутися на канадському ринку. Зокрема, у сфері сільського господарства, в якому маємо високі внутрішні виробничі потужності і обмежений внутрішній ринок. Щороку Канада завозить у кілька разів більше продуктів харчування, аніж Україна вивозить на усі свої ринки збуту", - підкреслив експерт. До прикладу, за його словами, щороку Канада потребує хлібопродуктів та кондитерських продуктів з борошна на $1,3 млрд. Водночас Україна щороку на усі свої ринки збуту вивозить хлібних виробів тільки на $515 млн, тобто потенціал більше рівня експорту на даний момент.

    Під масштабну лібералфзацію для українських сільгоспвиробників підпадають 60% тарифних ліній, за виключенням 108 тарифних ліній, на які передбачено режим глобальних квот, додає Марчук. Серед основних українських сільськогосподарських продуктів, які отримають переваги від безмитного доступу на ринок Канади вже скоро, він назвав:

    - соняшникову олію;

    - цукор;

    - кондитерські вироби та шоколад;

    - алкогольні напої та пиво;

    - соки.

    Під часткову лібералізацію серез усього іншого підпадают:

    - м'ясо і субпродукти птиці мороженої;

    - олія тваринна;

    - сир;

    - маргарин.

    "Україні вдалося відстояти асиметричну порівняно з Канадою лібералізацію доступу до свого ринку у чутливих галузях. У будь-якому випадку, ЗВТ з Канадою не гарантує одразу збільшення нашого експорту. Головним козирем зони вільної торгівлі має стати зняття торгівельних бар'єрів на головні експортні товари в Канаду", - пояснює Марчук.

    ІНФОГРАФІКА: ЩО ЗМІНИТЬСЯ У ТОВАРООБІГУ УКРАЇНА-КАНАДА


    "Поява нового ринку збуту повинна стимулювати українських виробників проводити модернізацію підприємств для виробництва товару з високою доданою вартістю для канадського ринку. Угода також є додатковим фактором включення України в світову економічну систему", - резюмує він.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.