• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • УЗА просить Уряд відкласти проведення перевірок зерноекспортерів
    Опубликовано: 2016-07-07 18:30:00

    Українська Зернова Асоціація  занепокоєна  інформацією про підготовку рішення Кабінету Міністрів України, щодо надання ДФС України дозволу на проведення перевірок платників податків, що експортують аграрну продукцію, з питань відшкодування ПДВ. Про це йдеться у відкритому листі УЗА на адресу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

    "За інформацією, що прозвучала на засіданні КМУ, річ може йти про список найбільших компаній експортерів зерна - Топ 20. Ми гадаємо, що це рішення не є своєчасним. Найбільшими експортерами зерна з України є компанії таких країн світу  як США, Китай, Франція, Німеччина, Австрія, Японія, Південна Корея та низка відомих українських компаній. Це їх ми будемо вкотре перевіряти? Це метод підтримки українських експортерів? Це зусилля, щодо створення інвестиційного клімату в Україні?  Гадаємо що ні. Також треба відзначити, що початок перевірок в компаніях практично блокує на місяці, а є випадки і на  роки, повернення ПДВ. Це в свою чергу призведе до падіння цін на зерно, які і так не високі. А жнива тільки почались",- говориться в листі до Глави Уряду.

    При цьому зазначається, що Українська Зернова Асоціація цілком і щиро поділяє і підтримує прагнення Уряду та правоохоронних органів, щодо підвищення ефективності боротьби з непрозорістю аграрних ринків та ухиленням від сплати податків у сфері обігу сільськогосподарської продукції, про що неодноразово заявляли публічно та інформували КМУ.

    "Але вже сьогодні ряд компаній інформують, що не отримують  відшкодування ПДВ в строки та в обсязі, передбачені чинним законодавством. В той же час значна кількість інших експортерів, як сільськогосподарської продукції, так й інших видів товарів отримує бюджетне відшкодування ПДВ вчасно та сповна, що ставить експортерів в нерівні умови і призводить до спотворення економічної конкуренції між ними на відповідних товарних ринках.

    Не викликає довіри запровадження двох реєстрів з відшкодування ПДВ. На сайті ДФС є інформація в розрізі компаній, щодо заявлених сум до відшкодування, але відсутня інформація, щодо фактичного відшкодування по цим заявкам. Така система практично не уможливлює процедури контролю та аналізу громадськості та бізнесу за процесами повернення ПДВ при експорті та негативно позначається на інвестиційному кліматі Держави.

    При вирішенні порушеного Кабінетом Міністрів України питання, вкрай важливим, на наше глибоке переконання, є забезпечення рівних підходів при проведенні перевірок експортерів та відшкодування ПДВ, незалежно від розміру задекларованого бюджетного відшкодування та від виду експортованих товарів.

    Українська Зернова Асоціація вважає за необхідне відкласти прийняття рішення щодо перевірок експортерів зерна, та наголошує на необхідності проведення в кінці липня наради, щодо неприпустимості вибіркового (дискримінаційного) підходу при проведенні перевірки платників податків, що експортують товари українського виробництва, системи відшкодування ПДВ, що діє сьогодні,  та комплексу проблем пов’язаних з логістикою експорту зерна",- підкреслили в УЗА.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.