• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цьогоріч в Україні очікується рекордний урожай олійних
    Опубликовано: 2016-07-02 18:30:00

    Експерти асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» очікують урожай зернових культур в Україні у 2016 році на рівні 59,8 млн тонн, що на 0,3 млн тонн менше аналогічних показників минулого року.

    При цьому експорт зернових у 2016/17 маркетинговому році складе 35 млн тонн, що на 3,6 млн тонн менше аналогічних показників минулого року.

    У цілому валовий збір зернових суттєво не відрізняється від минулорічних показників, проте в нинішньому сезоні сталися зміни в структурі посівів зернових культур. Так, площі пшениці скоротилися на 12% порівняно з минулим роком, що викликано несприятливими погодними умовами під час посіву озимих культур. Нині площі оцінюються на рівні 6 млн га.

    Водночас спостерігається збільшення посівних площ кукурудзи до 4,5 млн га (+9% порівняно з минулим роком).

    Посівні площі ячменю очікуються на рівні минулого року ‒ 2,8 млн га.

    Найбільшу частку в урожаї зернових складе кукурудза, валовий збір якої, за оцінками експертів УКАБ, становитиме 27,3 млн тонн. При цьому через скорочення посівних площ очікується зниження валового збору пшениці з 26,5 млн тонн у 2015 році до 23 млн тонн цього року. Валовий збір ячменю прогнозується на рівні 7,9 млн тонн (-5% порівняно з минулим роком).

    Урожай олійних культур у 2016 році, як передбачають спеціалісти УКАБ, становитиме 18 млн тонн (+5% до минулого року), що є рекордним показником за всю історію України. Основною причиною такого зростання є збільшення посівних площ соняшника порівняно з минулим роком на 7% та позитивні очікування щодо врожайності олійних культур на фоні сприятливих погодних умов навесні та на початку літа. В структурі валового збору олійних культур найбільша частка традиційно буде в соняшника – 65%. За ним йтимуть соя – 24% та ріпак – 10%.

    «Незважаючи на несприятливі погодні умови під час посіву озимих культур та збільшення фінансового навантаження на аграріїв, очікування стосовно врожаю зернових та олійних культур у нинішньому сезоні є позитивними, ‒ зазначив Віталій Кордиш, експерт аграрних ринків УКАБ. ‒ Достатня кількість опадів та успішна весняна посівна кампанія дозволяють розраховувати на рекордний урожай олійних та валовий збір зернових на рівні минулорічних показників».

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.