• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україні загрожує ґрунтова посуха
    Опубликовано: 2016-06-29 15:30:00

    В Україні спекотна погода, яка встановилася в останні дні другої декади червня (і, за прогнозом, триватиме до кінця місяця), буде мати двоякий вплив на сільськогосподарські культури: прискорить дозрівання зерна ранніх зернових, сприятиме інтенсивному розвитку пізніх культур, однак лише до тих пір, поки вистачить запасів вологи в грунті, в подальшому може відбутися поширення посушливих явищ. Про це йде мова в агрометеорологічному огляді Укргідрометеоцентру.

    Тепла в більшості днів погода, достатні і оптимальні запаси вологи в грунті створювали сприятливі умови для зростання, розвитку і формування врожаю всіх сільськогосподарських культур. Для наливу зерна ранніх зернових умови складалися близькими до оптимальних. Зберігалося випередження середніх багаторічних термінів фенологічного розвитку основних сільськогосподарських культур на 1-3 тижні.

    Однак низькі нічні температури повітря на початку декади, особливо в західних областях, де мінімальна температура знижувалася лише до + 2-5 °, стримували і гнобили розвиток теплолюбних культур. На півночі Рівненської області 12 червня навіть був зафіксований слабкий заморозок на висоті 2 см. Умови для теплолюбних культур значно покращилися з настанням спекотної погоди.

    Одночасно з підвищенням температури в умовах досить високої вологості повітря склалися надзвичайно сприятливі умови для активізації, розвитку і поширення грибкових захворювань (септоріозу, фузаріозу, фомозу та ін.). На окремих площах з яровими зерновими культурами, де запаси вологи в грунті були надмірними для цього періоду розвитку, зазначалося пожовтіння листя і стебел і локальне вилягання посівів, особливо загущених.

    Особливістю розподілу опадів протягом періоду травень - 20 червня ц.р. став їх нетрадиційний розподіл. Найменша кількість опадів зафіксована в західних областях (переважно від 45% до 80% норми), на решті території - від 120% до 300% норми для цього періоду. Найменше опадів випало в північних районах Рівненської та Волинської областей (50-60 мм), найбільше в окремих районах Миколаївської, Полтавської, Харківської областей (220-270 мм).

    Спекотна погода, яка встановилася в останні дні декади (і, за прогнозом, триватиме до кінця місяця), буде мати двоякий вплив на сільськогосподарські культури: прискорить дозрівання зерна ранніх зернових, сприятиме інтенсивному розвитку пізніх культур, однак лише до тих пір, поки вистачить запасів вологи в грунті, в подальшому може відбутися поширення посушливих явищ.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.