• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дощі можуть серйозно скоротити врожайність зернових на Одещині
    Опубликовано: 2016-06-25 18:30:00

    Проливні дощі можуть серйозно відбитися на врожайності зернових та інших культур на Одещині.

    «Пов'язано це з тим, що через рясні опади аграрії не встигли вчасно захистити рослини від хвороб і шкідників. Як результат, хвороби листя — бура іржа, на деяких посівах може бути втрата врожаю до 30%», — розповів експерт.

    В цілому по Одеській області ситуація неоднакова, стверджує депутат Одеської облради, аграрій Іван Кюссе.

    «У південних районах області (Ізмаїльському, Кілійському) вже повинно починатися збирання ячменю. І дощі, звісно ж, могли нашкодити початку збирання, може статися вилягання рослин», — говорить він.

    По пшениці експерт особливих ризиків не бачить, оскільки ця культура ще не дозріла. «У північних районах області поки ситуація не впливає на посіви. Вони знаходяться ще в стадії дозрівання: і ячмінь, і пшениця. Оскільки дощова погода закінчилася, проблем не буде», — припустив Іван Кюссе.

    З соняшником справи не такі оптимістичні — сходи потерпають від попелиці. За словами експерта, через дощі аграрії не встигли обробити поля і значна частина площ заражена паразитом.

    Утім, в Одеській ОДА на збиральну кампанію дивляться з великим оптимізмом. «Обмолочено вже 18 тис. га озимого ячменю: врожайність — приблизно 40 центнерів, а в порівнянні з минулим роком це майже на 10 центнерів вище. Пшеницю ще не збирали, але поки ніяких проблем з урожаєм не спостерігаємо. Кукурудза та соняшник достигають у другій половині літа, і про ці культури важко щось сказати. Поки ті дощі, які пройшли, створили хороший запас глибинної вологи. Але прогнозувати рано, оскільки ще не почалося цвітіння, а багато що залежить і від температури. Оптимальна — 30—32 градуси», — говорить старший інспектор відділу розвитку агропромислового виробництва департаменту екології та природних ресурсів Одеської ОДА Іван Панчишин.

    Втім він не виключає, що через дощі може бути поганий урожай фруктів.

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.