• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фермери оскаржують мораторій на продаж землі в Європейському суді з прав людини
    Опубликовано: 2016-05-28 17:30:00

    Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до первинного розгляду скарги від українських власників сільськогосподарських земельних наділів проти України щодо обмеження їхніх прав на власність. Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄСПЛ.

    Суть порушення вбачається у дії на території України мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що, на думку пайовиків, обмежує їхні права вповні розпоряджатися своєю законною власністю.

    Нагадаємо, з початку 90-х років у перебігу земельної реформи в Україні було передано у приватну власність (розпайовано) більшу частину колгоспного фонду колишньої УРСР – близько 28 млн га. Земельні паї отримали понад 7 млн громадян України, що працювали у колгоспному господарстві або мали право на одержання частки колгоспних земель.

    Проте вже у 2001 році Верховна рада України оголосила мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення. Цей захід формально оголошувався як "тимчасовий" на період формування нормативно-правової бази ринку земельних ресурсів України. Проте з того часу лібералізації зазнали всі форми власності, окрім земельної.

    Внаслідок дії мораторію українські селяни обмежені в правах розпоряджатися власними наділами. Їх можна лише обробляти в сільськогосподарських цілях або здавати в оренду агрокомпаніям. Продати свій пай, отримати під його заставу банківський кредит на ті чи інші форми підприємницької діяльності у власників жодного права немає. Залишається або гнути спину самому, або здати в оренду агрохолдингам (за винятком земель, виведених з-під дії мораторію).

    Саме з причин відсутності ринку та конкурентного ціноутворення оренда с/г землі тримається в Україні на неприпустимо низькому рівні – у десятеро нижчому, ніж, скажімо, у сусідніх Польщі чи Румунії.

    Дмитро Александров, керуючий партнер ЮФ "Александров і партнери":

    "Наявний стан речей спровокував повстання в Україні величезного "чорного" ринку землі, на якому вартість купівлі коливається у межах $500-2000 за га. Сам факт закритості ринку негативно впливає на інвестиційну репутацію країни та гальмує процес її соціально-політичної трансформації".

    На думку експертів проекту з реформи регуляторної системи України EasyBusiness, мораторій – не лише гальмівний фактор розвитку економіки України, зокрема малого та середнього бізнесу на селі, а й пряме порушення конституційних прав громадян України – бути власниками свого законного майна, мати право на перетворення його на повноцінний актив, чия ринкову вартість формується на конкурентних умовах.

    З метою інформування населення та надання йому базових правових інструментів ГО EasyBusiness створила онлайн-платформу Farmland.in.ua, на якій можна отримати базову інформацію про природу обмеження прав землевласників внаслідок мораторію та скласти формальну заяву до вищої третейської судової установи Європи з захисту прав людини.

    Анатолій Мірошниченко, член Вищої ради юстиції:

    "Комунікування перших позовів власників земельних паїв Європейським судом з прав людини свідчить про те, що ці заяви пройшли первинне сито, яким зазвичай відсіюється понад 90% всіх заяв. Якщо Суд визнає порушення Конвенції самим фактом існування мораторію, Україна, опинившись перед вірогідністю отримання кількох мільйонів заяв до Європейського суду з прав людини, буде вимушена скасувати мораторій".

    Микола Гайдай, співзасновник ГО EasyBusiness:

    "Прийняття першої партії петицій українських заявників у ЄСПЛ – ще не є гарантією позитивного результату. Як відомо, процес розгляду може тривати від кількох місяців до кількох років. Але це також може стати початком процесу масового висловлення громадянської позиції українців-землевласників щодо захисту своїх конституційних прав на міжнародному рівні".

    agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.