• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Очікуване різке падіння урожаю кукурудзи в Південній Африці викликає стурбованість щодо продовольчої безпеки
    Опубликовано: 2015-04-28 13:56:13

    Урожай може знизитися на 26 відсотків в порівнянні з рекордними об’ємами 2014 року, викликаючи підвищення цін та імпорту. 

    28 квітня 2015, Рим, Італія – Згідно оприлюдненої сьогодні заяви ФАО, очікується, що урожай кукурудзи в Південній Африці скоротиться цього року близько на 26 відсотків порівняно з небувалим урожаєм 2014 року. Ця ситуація може спровокувати зростання цін на продовольчі товари, а також мати негативний вплив на нещодавно досягнуті успіхи в області продовольчої безпеки. 

    Як зазначає ФАО, на початку року перші прогнози урожаю кукурудзи – одного з основних продуктів харчування у всьому підрегіоні – становили близько 21,1 млн. тон, тобто близько на 15 відсотків нижче, ніж в середньому за останні п'ять років

    Падіння в першу чергу викликане мінливими погодними умовами, включаючи запізнілі сезонні дощі в листопаді та грудні, після чого пройшли поливні дощі і викликали повені в окремих районах певних країн; а також тривалу посуху в південних частинах підрегіону в лютому та на початку березня. 

    “Минулого року в підрегіоні був невидимий урожай, із-за котрого цьогорічні перспективи виглядають ще слабкішими. Тому ми повинні бути дуже обережними, поки уряди — часто за допомогою ФАО – не підготують свої оцінки. ФАО уважно стежить за ситуацією на місцях”, — сказав Девід Фірі (David Phiri), підрегіональний координатор ФАО в Південній Африці.

    В Південно-Африканській Республіці – в основному виробнику та експортері підрегіону – також очікується значне зниження урожаю (близько на 33 відсотка в порівнянні з 2014 роком), й саме це в найбільшій мірі викликає загальне скорочення показника виробництва кукурудзи.

    В Малаві та Замбії, другим і третім найбільшим виробником кукурудзи в підрегіоні, також очікується менший урожай, ніж в рекордному 2014 році так, як і в Ботсвані, Лесото, Мадагаскарі, Мозамбіку, Намібії, Свазіленді та Зімбабве.

    Ціни піднімаються
    Негативні оцінки уже впливають на ринок кукурудзи. В ПАР зафіксували значне подорожання в лютому, але ситуація трохи покращилася після березневих дощів.     

    Ці стрибки цін вгору перш за все впливатимуть на ті країни, які імпортують більше кукурудзи, такі як, наприклад, Намібія, де зафіксований відносно високий ріст ціни вже в лютому.

    Рекордний урожай в 2014 році призвів до утворення великих запасів

    У більшості країн ціни на кукурудзу залишилися нижче рівня аналогічного періоду минулого року в зв'язку з достатніми запасами, однак ці запаси можуть швидко скоротитися.

    “Згідно очікувань, залишки рекордного урожаю кукурудзи в 2014 році частково компенсують вплив низького вітчизняного виробництва, і в певній мірі сприятимуть стабілізації національних поставок в окремих країнах”, — сказав Фірі.

    Імпорт ростиме

    Очікувані несприятливі перспективи на 2015 рік призведуть до зростання імпорту в Південній Африці, піднімаючи рівень сукупного імпорту кукурудзи в 2015-16 рр. (травень/квітень), спричинюючи зростання до 1,8 млн. тон, подвоюючи низький рівень 2014/15 рр., і складає на третину вищий за середній показник.

    Велика частина зростання імпорту очікується від Південної Африки, і в основному складатиметься з жовтої кукурудзи, використовуваної в комбікормовій промисловості.

    В Зімбабве також очікуються значні обсяги імпорту кукурудзи; а в країнах з дефіцитом виробництва, як наприклад Ботсвана, Лесото, Намібія та Свазіленд, обсяги імпорту перевищать рівень 2014 року. Враховуючи спад експортних обсягів в ПАР, альтернативні експортні поставки також можуть стати необхідними.

    Успіхи 2014 року в продовольчій безпеці опинилися під загрозою

    Очікуваний спад урожаю кукурудзи на 2015 рік слідує за сприятливим 2014 роком, коли низькі ціни і великі запаси посприяли розвитку ліпших умов продовольчої безпеки, що в свою чергу призвело до значного зниження кількості населення, потребуючої продовольчої допомоги в підрегіоні: в Зімбабве, наприклад, зафіксували зниження кількості таких осіб на 75 відсотків.     

    “У зв'язку з очікуваним падінням виробництва кукурудзи в підрегіоні, та підвищення в результаті цін, поліпшена ситуації продовольчої безпеки може бути стабілізована у 2015-2016 рр., особливо якщо не прийняти відповідні заходи своєчасно. Ретельний моніторинг має вирішальне значення для прийняття своєчасних заходів щодо зниження негативного впливу на продовольчу безпеку населення та на засоби для проживання. Це лежить в основі зусиль ФАО по створенню більш стійких засобів для проживання", — сказав Домінік Буржон (Dominique Burgeon), координатор ФАО з питань забезпечення стабільності. 

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.