• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інноваційний потенціал аграрної науки слід зосередити на конкурентоспроможності АПК – Ярослав Гадзало
    Опубликовано: 2015-04-22 08:23:37

    «Інноваційний потенціал аграрної науки слід зосередити на конкурентоспроможності АПК», - про це заявив сьогодні Ярослав Гадзало, президент Національної академії аграрних наук України, відкриваючи міжнародний Форум Союзу Європейських аграрних академій у Києві.

    У роботі Форуму взяли участь представники 11 іноземних наукових установ. Основною темою для обговорення став європейський досвід реформування аграрної науки з огляду на законодавство та соціально-економічну складову нашої країни. Українські науковці наголосили, що для них є важливими ті напрацювання та рекомендації європейських колег, які дадуть змогу визначити місця і ролі української агарної науки у проведенні всього комплексу реформ з врахуванням історичної самобутності України.

    У своєму вітальному виступі, президент Національної академії аграрних наук України розповів про існуючий потенціалі української аграрної науки: «В Академії діють об’єкти національного наукового надбання, зокрема: банк генетичних ресурсів рослин України, у якому налічується 141,3 тисяч зразків, банк генетичних ресурсів сільськогосподарських тварин. Ми маємо колекцію тварин біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф.Е. Фальц-Фейна з 4330 особин 116 видів. Банк штамів мікроорганізмів, розроблених нашими науковцями для потреб ветеринарної медицини налічує майже 1400 штамів, одна з найбільших колекцій з 561 культур корисних ґрунтових мікроорганізмів. Академія має змогу давати вітчизняним аграріям ще багато цікавих напрацювань».

    Ярослав Гадзало наголосив на аграрному потенціалі нашої країни: «За оцінкою ФАО та інших  авторитетних  міжнародних організацій, Україна входить до першої трійки країн, що мають найбільший потенціал для нарощування обсягів виробництва і, відповідно, для перетворення в одного зі світових лідерів виробництва продовольства. Сьогодні Україна займає друге місце у світі з експорту зерна, перше місце з виробництва та експорту олії і це за умови, коли середня врожайність основних сільськогосподарських культур в Україні ще не досягла рівня показників для більшості європейських країн».

    Іноземні гості форуму поділилися досвідом своїх країн у реформуванні аграрної науки, обговорювали практичні приклади та  доцільність їх реалізації в Україні. Вони впевнені,  що лише за умови державної підтримки можливі якісні та швидкі зміни в аграрній науці України. 

     Наприкінці зустрічі за результатами роботи була прийнята Резолюція «Про взаємодію Європейських агарних  академій і НААН України у реформуванні аграрної науки в умовах глобальних соціальних і продовольчих катаклізмів».

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.