• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Щодо питання запровадження ринку сільськогосподарських земель в Україні
    Опубликовано: 2015-04-17 08:26:00

    Коментує Олег Кулініч, народний депутат України (депутатська група «Відродження»), член комітету ВР з питань аграрної політики та земельних відносин.

    Існуючий мораторій на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення та  зміну їх цільового призначення порушує права землевласників. Вирішувати, що робити із земельною ділянкою – справа її власника, а не держави. Держава лише має встановити чіткі правила гри на ринку земель, а не забороняти купівлю-продаж земель.

    У той же час необхідно враховувати, що швидке зняття мораторію пов’язано із наступними суттєвими ризиками.

    1. Буде стимулюватися відтік населення з сіл, де сьогодні і без того не вистачає робочих рук. Сьогодні наявність у власності земельних ділянок та отримання орендної плати за них (особливо в натуральній та відробітковій формах) є одними із факторів, які «тримають» людей у сільській місцевості, дозволяють їм вести господарство. Продавши землю, такий фактор перестане існувати і значна кількість населення буде поступово переселятись до міст.

    2.  Можливий перехід значних масивів земель під контроль великих корпорацій, зокрема іноземних, і внаслідок цього - поступове витіснення малих та середніх сільськогосподарських товаровиробників і фермерів.

    3.  Поширення рейдерства, зокрема, шляхом викупу земельних ділянок всередині земельних масивів з метою подальшого блокування використання всього масиву.

    4. Знищення соціальної інфраструктури села. Слід враховувати, що існуючі орендарі сільськогосподарських земель здебільшого мають перед територіальними громадами певні соціальні зобов’язання. За договорами з органами місцевого самоврядування ними витрачаються кошти на утримання, ремонт шкіл, дитячих садків, клубів, інших об’єктів соціальної інфраструктури. Зміна власників землі поставить під питання подальше виділення коштів на ці потреби.

    Вказаний перелік є далеко не вичерпним. Тому політики, які говорять про миттєве запровадження ринку сільськогосподарських земель, мають, в першу чергу, обговорювати не очікувану дату зняття мораторію, а ті законодавчі рішення, які дозволять уникнути вказаних ризиків чи, принаймні, суттєво їх знизити. Крім того, необхідно почути людей, їх побоювання та очікування від зняття мораторію, потрібне широке суспільне обговорення проблеми. В іншому випадку, говорити про позитивний результат зняття мораторію важко.

    Але в процесі такого обговорення необхідно змінити звичні «за» чи «проти» зняття мораторію на конструктивну дискусію, яка дасть відповідь на питання про «умови зняття мораторію».

    Депутатська група «Відродження» відстоює позицію, що мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення повинен бути знятий, але поступово та максимально помірковано, таким чином, щоб правила гри на ринку землі не нав’язувалися «згори» чиновниками, а пропонувалися «знизу» – власниками земельних ділянок.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.