• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Індекс продовольчих цін ФАО знову впав в лютому завдяки цукру
    Опубликовано: 2015-03-05 13:59:37

    Результати врожаю 2014 року — на рекордному рівні; зроблені перші прогнози пшениці на 2015.

    5 березня 2015 р., Рим – Індекс продовольчих цін ФАО впав в лютому до 55-місячного мінімуму, що на 1,0 відсоток менше січневого рівня, і на 14 відсотків нижче показника попереднього року. 

    Ціни зменшилися на зернові, м’ясо та в першу чергу — цукор, що компенсує підвищення ціни на молоко та пальмову олію

    Середній показник Індексу продовольчих цін ФАО складає 179,4 пункти в лютому, в січні він складав 181,2 пункти, а в лютому минулого року — 208,6 пункти. 

    Постійне падіння показника — аж до найнижчого рівня від липня 2010 року — відображає як значні можливості по постачанню, так і слабкість певних національних валют по відношенню до долара США, що напевно продовжиться ще тривалий час, сказав експерт ФАО з питань ринку молочних та м’ясним продуктів Майкл Гріффін (Michael Griffin). “Перша річ, яка виділяться — прогнозовані сприятливі умови для певних сільськогосподарських культур на 2015 рік. Запаси також значні з більшості зернових культур” — добавив він.     

    Ціни на пшеницю та цукор упали, на молочну продукцію та пальмову олію — підвищилися

    Середній показник індексу ФАО на зернові становив 171,7 пункти в лютому, і впав у порівнянні з січнем на 3,2 відсотка. В найбільшій мірі це обумовлено хорошими прогнозами на урожай пшениці. Ціни на рис виявилися більш стабільними, адже котирування ароматичних видів рису значно виросло, що частково компенсує падіння цін на інші сорти рису.   

    Індекс ФАО на цукор в середньому установився на рівні 207,1 пункти в лютому, що показує зниження на 4,9 відсотків в порівнянні з січнем. Цей показник впав найбільш різко із всіх товарів. Це падіння відображає оптимізм щодо прогнозів виробництва в Бразилії після нещодавніх дощів, а також заяви Індії по субсидуванню експорту з ціллю підвищення продажі цукру за кордоном.

    Індекс ФАО на м’ясо становив в середньому 187,4 пункти в лютому, впавши на 1,4 відсотка в порівнянні з січневим рівнем. Ціни на яловичину і баранину знизилися, в основному через зміцнення долара США по відношенню до бразильського реала та австралійського долара. Ціна свинини виросла вперше за вісім місяців, і обумовлене тим, що Євросоюз прийняв рішення надати допомогу приватному сектору по зберіганню продукції.

    Середній показник Індексу ФАО на молочні продукти виріс вперше за рік і становив 181,8 пункти в лютому. Ціни на сухе молоко зросли в найбільшій мірі; дещо менше піднялися ціни на сухе знежирене молоко і на масло; котирування цін на сири залишилися без змін. Засуха, яка спровокувала скорочення виробництва молока в Новій Зеландії, в поєднанні з обмеженням експортних поставок з Австралії являються основними причинами раптового зростання світових цін на молочну продукцію.

    Середній показник індексу ФАО на рослинні масла в лютому був 156.6 пункти, показуючи підвищення на 0,4 відсотка з січня місяця. Дане незначне підвищення обумовлено підвищенням цін на пальмову олію в результаті зниження об’ємів виробництва в Малайзії після нещодавніх паводків та очікуваного різкого росту споживання в Індонезії у зв’язку з підвищенням субсидій для вітчизняних виробників біопалива. Але ж це підвищення стримувало тривале падіння цін на соєве масло під впливом більшої, ніж очікувалось, експортної пропозиції і очікуваного рекордного урожаю соєвих бобів в Латинській Америці. 

    Прогноз по виробництві пшениці на 2015 рік трохи понизився в порівнянні з рекордних показником 2014 року

    ФАО підвищило свої прогнози щодо урожаю зернових 2014 року до 2,542 мільярдів тон, що складає на 20 мільйонів тон, або ж один відсоток вище від результатів в 2013 році. Основна частина цього підвищення викликана ростом виробництва в Аргентині, Центральній Азії та Європі.  

    В очікуванні врожаю озимої пшениці на північній півкулі, за прогнозами ФАО річний урожай становитиме 720 мільйонів тон, або ж на один відсоток менше рекордного результату 2014 року, адже в Євросоюзі та Центральній Азії очікується стандартний урожай після рекордного показника минулого року. 

    Згідно прогнозам в 2014/15 роках на світовому рівні використання зернових як продуктів харчування складатиме приблизно 1,107 мільярдів тон, що призведе до незначного збільшення середнього показника споживання на душу населення до 153,3 тон. Попит на зернові, використані для годування тварин, згідно прогнозам  виросте на 4 відсотка и становитиме 877 мільйонів тон.

    Прогноз ФАО по світовим запасам зернових на кінець сезону 2014/15 рр. було переглянуто в бік підвищення на 8 мільйонів тон у порівнянні з прогнозами минулого місяця до 15-річного  максимуму в 631 мільйонів тон. При цьому на зміни в оцінці вплинув перегляд рівня запасів за попередні роки в Китаї та Україні. 

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.