• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрії закликають Верховну Радулишити Держземагентство повноважень щодо контролю за сівозміною та кардинально зменшити кількість істотних умов договору оренди
    Опубликовано: 2015-01-15 08:51:37

    Як повідомляють в Українській аграрній асоціації,такі норми містить законопроект №1580 від 22.12.2014 р. «Щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляції)», розроблений Урядом, який планується до розгляду у Верховній Раді у другому читанні 15 січня.
    Як неодноразово заявляли в УАА, контролюючи сівозміну, Держземагентство, по суті, нав’язує аграріям, які культури їм сіяти, при цьому відповідальності перед власником землі не несе. Через складну процедуру розробки проектів землеустрою, що забезпечують еколого-економічне обґрунтування сівозміни, землекористувачам легше платити штрафи, ніж займатися оформленням документів.
    УАА наводить слова покійного грузинського реформатора КахуБендукідзе, який 26 липня 2014 р. на відкритій зустрічі в Києві заявив: «У вас жахливо роздутий держапарат. Я навіть не чув, щоб якісь такі речі регулювалися десь ще. Наприклад, в Україні регулюють сівозміну. Ось посіяли буряк, після неї ще треба сіяти кукурудзу і квасолю, але це у вас визначає не людина, яка на землі працює, а спеціальний державний орган».
    Урядовим дерегуляційним законопроектом пропонується також суттєво спростити процес укладення договорів оренди земель сільгосппризначення: зменшити кількість істотних умов договору з 11 до 3, скасувати таку категорію, як невід’ємна частина договору, в тому числі акт прийому-передачі. Це знизить часові та фінансові витрати аграріїв на укладення договорівта зменшитьможливість допущення помилок та підстав для розірвання договору (а, отже, і рейдерства).
    Голова Української аграрної асоціації Володимир Макар відмічає: «Досить часто урядові законодавчі ініціативи на практиці несуть погіршення для людей та ведення бізнесу. Проте законопроект №1580 дійсно демонструє намагання Уряду зменшити адміністративний тиск на економіку, зокрема – на аграріїв.Держземагентство виступає проти нього, але воно ніколи не було взірцем чистоти й прозорості, тому Верховній Раді не слід звертати уваги на її намагання зберегти свої повноваження. Україні варто відмовитися від такого атавізму, як узгодження еколого-економічного обґрунтування сівозміни, та кардинально спростити процес укладення договорів оренди землі».

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.