• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Розробники електронної системи держзакупівель відмовились від авторських прав на користь держави
    Опубликовано: 2014-11-12 12:25:05

    Ініціатори реформи державних закупівель підписали сьогодні, 11 листопада, Меморандум про відмову від авторських прав, передачу державі та подальші кроки створення пілотної версії автоматизованої інформаційної системи електронних державних закупівель в Україні.

    Зокрема, під Меморандумом поставили підписи народний депутат Ксенія Ляпіна, Директор департаменту економіки та інвестицій Київської міської державної адміністрації  Микола Поворозник, Голова правління ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрій Марусов, Керівник групи грузинських експертів Леван Варшаломідзе, а також представники IT-компаній, які здійснюють безпосередню розробку програмних продуктів.

     «Сьогодні всі майданчики готові відмовитись від будь-яких претензій на власність на цей продукт, передати міжнародній організації «Трансперенсі Інтернешнл» для того, щоб вона потім передала це уряду України для експлуатації. Такий алгоритм унебезпечить нас від підозр у тому, що хтось міг пролобіювати вузькі інтереси», – запевнила народний депутат, одна з ініціаторів реформи державних закупівель в Україні Ксенія Ляпіна.

     «Трансперенсі Інтернешнл» передасть державі чистий продукт, на який ні в кого не буде жодних претензій. У держави не буде логіки відмовлятись від такого подарунка, адже прийдеться пояснювати, чому вона не хоче боротись із корупцією та економити до $10 млн. щоденно», – вважає грузинський експерт Давід Марганія.

    У свою чергу Голова правління ГО «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Андрій Марусов зазначив, що організація протягом декількох років спостерігала за спробами побудувати електронну систему державних закупівель. «Завжди були підозри і, як правило, обґрунтовані, про те, що йдеться побудова якихось нових посередницьких схем. Зараз ми дійсно бачимо, що саме завдяки тому, що тут підключились  і бізнес, і громадські організації, і влада ми маємо шанс, що вдасться зрушити як саму ідею, так і головне – забезпечити прозорість і відкритість, принаймні допорогових закупівель. Оскільки зараз вони у кращому випадку напівпублічні», – наголосив Андрій Марусов.

    Ксенія Ляпіна нагадала, що вже є код, який можна експериментально експлуатувати та потенційні учасники з органів державної влади та місцевої виконавчої влади, які хочуть і можуть експериментувати на допорогових закупівлях. У пілотному проекті, який стартуватиме у грудні, на сьогодні висловили бажання взяти участь КМДА, ДП «НАЕК «Енергоатом» і Департамент управління справами Адміністрації Президента.

     

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.