• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роман Качур: Людський фактор у держзакупівлях стримує економію бюджетних коштів
    Опубликовано: 2014-11-12 12:23:49

    Міністерство економічного розвитку і торгівлі України підтримує впровадження електронних тендерів у систему допорогових (до 100 тисяч грн.) держаних закупівель з початку 2015 року та працює над розробкою законопроекту щодо врегулювання повного переходу до системи електронних держзакупівель. Про це під час чергового раунду круглого столу «Запровадження електронних тендерів у систему державних закупівель в Україні» заявив заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Роман Качур.

     

    Він розповів, що за результатами 9 місяців 2014 року сума укладених договорів державних закупівель склала 105 млрд. гривень, а до кінця року вона виросте до 150 млрд. грн. Ці цифри, за словами Р.Качура, свідчать про те, що державні закупівлі – достатньо великий і цікавий ринок та важливий елемент всієї економічної політики України.

     

    «Згідно моніторингу держзакупівель, який здійснює Мінекономіки, Міністерство охорони здоров’я зі 175 оголошених закупівель скасувало 116. Тобто по факту відбувалася лише 1 з 3-х оголошених закупівель. У Міноборони загалом було проведено 182 переговорні процедури. Це значна цифра, - повідомив заступник міністра економіки. – Однак, на жаль, людський фактор у проведенні державних закупівель на сьогоднішній день є домінуючим на ринку. Це стримує можливості як з точки зору економії бюджетних коштів, так і з точки зору ефективних учасників, які би могли запропонувати свої послуги», - вважає Р.Качур.

     

    Він також наголосив на основних засадах функціонування системи електронних тендерів.

    «По-перше, це максимальна перевірка переможця після проведення торгів. Таким чином ми хочемо усунути бар’єри, зробити ринок максимально відкритим для потенційних учасників, щоб дійсно отримати найкращі пропозиції. По-друге, це розподіл держави і бізнесу. За державою залишається система зберігання інформації, система клірингу та фіксації самих угод, водночас приватному сектору надається можливість під’єднувати і створювати зручні платформи, яких потребуватиме ринок. В цьому партнерство держави і бізнесу», - підкреслив Р.Качур.

     

    Нагадуємо, сьогодні під час круглого столу було підписано Меморандум щодо відмови від авторських прав розробників автоматизованої інформаційної системи проведення електронних торгів при здійсненні державних закупівель в Україні на користь ГО «Transparency International Україна» та подальшої передачі Системи українській державі.

     

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.