• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хто хоче знищити фонд підтримки фермерів?
    Опубликовано: 2014-11-06 08:08:16

    Останнім часом в деяких засобах масової інформації, а особливо в аграрних новинах, виникають спроби дискредитувати роботу та поставити під сумнів необхідність існування Українського державного фонду підтримки фермерських господарств, структури, яка є єдиною в реалізації державної політики по підтримці українського фермера. До того робота Фонду чітко прописана у Законі України «Про фермерське господарство» (Розділ III, ст. 9).

     Згідно тієї ж статті 9, Закону «Про фермерське господарство» кабінет Міністрів України «…щорічно в проекті Державного бюджету України передбачає кошти на підтримку фермерських господарств».

    З 2010 року, жодної копійки на підтримку фермерів держава не виділяла, лише частково за рахунок поворотних коштів, тобто тих коштів, що фермери повертають на спец рахунок Укрдержфонду.

    Останні чотири роки такі дії держави були зрозумілі, адже ні для кого не було секретом, що таким чином влада Януковича намагалася знищити українське фермерство як клас, та розпродати українські чорноземи. Відповіддю фермерів були чисельні акції протесту по захисту своїх інтересів, своєї землі та права на існування фермерського Фонду. А під час Майдану був навіть створений «Селянський майдан», який доклав зусиль у справу по подоланню режиму Януковича.

    Та і досі фермери так і не побачили нової європейської про фермерської аграрної політики. Залишилася та ж корупція, обкрадання селян через несправедливі ціни, диктат монополій, а загалом - та ж безправність хлібороба.

    В той же час йдуть «наїзди» на Український державний фонд підтримки фермерських господарств, який «поставив на ноги» десятки тисяч господарств за більш ніж 20-и річну свою діяльність. І за всі ці роки це була і є єдина фінансова установа куди фермери мають можливість звернутися за допомогою і не бути «обдертими» як липка.

    Замість того, щоб виконувати закони і будувати європейський устрій на селі, в якому головне місце належатиме фермеру, деякі державні мужі докерувалися до того, що не лише позбавили фермерів будь якої державної підтримки, а навіть і кошти виділені урядами в минулі роки не повертають фермерам, як результат – кількість фермерських господарств зменшилася до майже 39 тисяч, з 44 тисяч у 2009 році, коли на підтримку було виділено 165 млн. гривень.

    Гірше того, деякі «умники» порахували, що за рахунок ліквідації фонду підтримки фермерів можливо зекономити 5 млн. гривень. А чи рахували вони те, що ліквідація тих же 5000 фермерських господарств створила як мінімум 50 тисяч безробітних, яким в рік необхідно платити допомогу по безробіттю в сумі 600 млн. гривень. А скільки держава недоотримала від несплати податкових відрахувань з можливої заробітної плати тих же 50 тисяч працюючих. Ще майже 420 млн.!

    Тому сьогодні новообраній владі необхідно продемонструвати конкретні кроки що до підтримки українського фермера, розвитку українського села, як фундаменту української державності, зруйнувати намагання олігархів із залишками приспішників Януковича, що ллють бруд та намагаються знищити  Український державний фонд підтримки фермерських господарств.

    Сьогодні, як ніколи, необхідно об’єднатися всім українським патріотичним силам, сформувати уряд, який виведе нас з тяжкої кризи, дасть можливість розвиватися українському фермерству, приведе до відродження українського села.

    А подальший розвиток українського фермерства можливий лише на європейських принципах та за умови ефективної державної аграрної політики.

    Іван Томич,  Почесний Президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.