• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • С украинцев еще «состригут» денег
    Опубликовано: 2013-09-15 07:03:04

    Громадян України чекає подорожчання товарів у аерозольній упаковці, оскільки Міністерство доходів і зборів України пропонує ввести екологічний податок на товари в аерозольній упаковці, для засобів побутової хімії, люмінесцентні лампи, для полімерних матеріалів, пластмас, каучуку, гуми і виробів з них.

    Відповідна ініціатива Міндоходів міститься в законопроекті «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо реформування фіксованого сільськогосподарського податку, розширення кола податкових агентів екологічного податку, визначення платниками збору за спеціальне використання води первинних водокористувачів та визначення деяких елементів збору у вигляді цільової надбавки до ціни за природний газ», оприлюдненому на офіційному веб-сайті міністерства в п’ятницю.

    Відповідно до законопроекту, податок на товари в аерозольній упаковці запропоновано розраховувати за ставкою 1% митної вартості для товарів, що імпортуються, або 1% роздрібної вартості українських товарів для кожної одиниці упаковки.

    Крім того, запропоновано визначити ставку податку за скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти для засобів побутової хімії у розмірі 1% митної вартості (вартості реалізації) кожного засобу. Винятком є безфосфатні пральні порошки або рідини, для яких застосовується ставка податку у розмірі 0,1% митної вартості (для імпортованих) або вартості реалізації (для товарів походженням з України) для кожного засобу.

    У Міндоходів також пропонують визначити ставку утилізаційного податку за розміщення люмінесцентних ламп в еквіваленті 1 EUR за одиницю замість діючої ставки у 8,81 грн за одиницю.

    Запропоновано також для полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них, каучуку, гуми і виробів з них застосовувати ставку податку у розмірі 1% митної вартості (для імпортованих) або вартості реалізації (для товарів, походженням з України), але не менше 100 EUR за тонну таких матеріалів або виробів.

    Згідно з документом, податок утримується і сплачується до бюджету податковими агентами при введенні в обіг: люмінесцентних ламп; хімічних джерел струму, у тому числі кислотних і тих, що перезаряджаються; полімерних матеріалів, пластмас та виробів з них; каучуку, гуми і виробів з них.

    До податкових агентів належать суб’єкти господарювання, у тому числі учасники договорів простого товариства, які мають право діяти від імені всіх учасників такого товариства, здійснюють: торгівлю на митній території України товаром в аерозольній упаковці власного виробництва і / або передають замовнику, крім товарів, вивезених у митному режимі експорту; ввезення товару в аерозольній упаковці на митну територію України, крім ввезення у митному режимі транзиту.

    Крім того, автори документа пропонують визначити платниками збору за спеціальне використання води первинних водокористувачів – суб’єктів господарювання, які придбали одноосібне право отримання доходу від використання природного ресурсу водного об’єкта при вилученні обсягів води. У Міндоходів розраховують, що після набуття чинності даною нормою загальна кількість платників збору скоротиться з 90 до 3 тис.

    Крім того, пропонується передбачити, що для «засобів наземного транспорту застосовується ставка податку у розмірі 1% митної вартості (для імпортованих) або вартості реалізації (для товарів походженням з України), але не менше 100 EUR за тонну таких матеріалів (виробів)».

    За попередніми підрахунками Міндоходів, у разі прийняття зазначеного законопроекту додаткові надходження до загального фонду державного бюджету складуть близько 1 млрд грн.

    Згідно з нормами законопроекту, після його прийняття парламентом він набуде чинності вже з 1 січня 2014 року.

     

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.