• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ідеологічна боротьба відходить на другий план
    Опубликовано: 2011-02-14 11:17:49

    Найбільш помітним (і для багатьох несподіваним) результатом останніх місцевих виборів у Київській області став успіх партії УДАР Віталія Кличка. Показник обласної організації – 11 депутатів облради, 2 мера, в цілому – 174 депутати різних рівнів. Політологи пояснюють успіх партії втомою громадян від старих політичних сил і злагодженою роботою обласного УДАРу й лідера партії (під час кампанії Віталій Кличко провів зустрічі з мешканцями області практично у всіх райцентрах). Але успіх на перших виборах – це тільки початок політичної шляху. Про те, яку позицію займатиме фракція партії УДАР у Київській обласній раді, розповів її голова Артур Палатний.

    Яка позиція партії УДАР в Київській обласній раді?

    Потрібно чітко розуміти: у місцевих радах немає місця ідеологічній боротьбі. Конція політичних ідей повинна здійснюватись у Верховній Раді. А на місцевому рівні є господарські питання, які потрібно вирішувати щоденно. І якщо до господарської сфери намагаються прив'язати політику, це робиться не для того, щоб спростити вирішення проблем.

    А для чого?

    Щоб за фантиками політичних гасел приховати проблеми і досягти своїх прихованих цілей. Місцевий чиновник повинен відчувати відповідальність перед вищим керівництвом, правоохоронними органами і громадянами, які мають реальні інструменти впливу на державу. А у нас, чим далі від Києва, тим більше цілі райони нагадують вотчини «феодалів». Ці люди контролюють усе – від міліції до санстанції. Щоб зберегти контроль над територією, вони активно імітують політичну боротьбу, стрибають із партії в партію, роблять гучні «ідеологічні» заяви. Їм підміна вирішення проблем громадян політичним базіканням вигідна, жителям Київської області, – однозначно, ні.

    Але ж влада і опозиція – дві протиставлені категорії практично в усьому світі...

    По-перше, це стосується головним чином парламентів. Ще раз наголошую: функція місцевих рад у всьому світі – це рішення, перш за все, прикладних, а не ідеологічних завдань. От дивіться. Є перелік робіт, які планує виконати влада Київській області. У цьому списку, наприклад, – реконструкція каналізаційно-насосної станції в Іванкові, реконструкція системи теплопостачання в мікрорайоні «Торгмаш» у Броварах, будівництво школи № 1 у Вишневому. Як можна бути в опозиції до будівництва школи чи забезпечення теплом цілого мікрорайону? Нам що – відкидати все це через те, що ми не поділяємо поглядів міністра Табачника чи не згодні з низкою положень Податкового кодексу?

    По-друге, у нас відбувається підміна понять і на центральному рівні. Насправді, немає ніякої боротьби політичних сил, влади та опозиції, ідеологій, програм розвитку країни. Є боротьба двох кланів – тих, хто прорвався до бюджетної годівниці, і тих, кого до неї не пустили. Подивіться на феномен «тушок» у Верховній Раді. Сьогодні ці люди – «ідейні» прихильники Януковича, вчора так само «ідейно» підтримували Тимошенко, позавчора – Ющенка, до нього – Кучму. Тобто невідомо, «за кого» вони будуть завтра.

    Тому для нас важливо передовсім мати свою власну позицію. Якщо пропонуються конкретні кроки для покращення життя в області – ми їх підтримуємо. Незалежно від того, хто ці кроки пропонує. Якщо те, що пропонувалося, не виконується або виконується не так, як належить, – ми будемо критикувати і вимагати виправлення ситуації. Не зважаючи на політичну приналежність винних.

    Але в кожному питанні має бути розгляд по суті, а не критика заради критики, мовляв, не підтримуємо, тому що пропонують «політичні опоненти».

    Скажімо, зараз всесвітньо відомий історико-культурний заповідник у Переяславі-Хмельницькому перебуває на межі розкрадання й знищення з вини призначеного в минулому році гендиректора Довгошиї. Це унікальний комплекс із 24 музеїв, який губить людина без відповідної освіти, досвіду роботи й поваги до праці тих, хто десятиліттями збирав і зберігав раритетні пам’ятки. Звичною справою за нового гендиректора є проведення в музейних об’єктах пікніків. З приходом Довгошиї унікальна колекція народного одягу, килимів і творів мистецтва була просто звалена в купу в непристосованому для зберігання таких пам’яток приміщенні. І партія УДАР закликає всіх мешканців Переяслава й області приєднатися до нас у справі захисту заповідника. Міська рада вже висловила недовіру Довгошиї. Ми добилися того, що питання було заслухане на сесії обласної ради. І в цій ситуації не має значення політична приналежність тих, хто підтримає нас. Головне – зберегти музейний комплекс, який є візитною карткою не лише Переяслава, а й України загалом.

    Тобто для вас не має значення, яка політична сила висуває проект рішення?

    Звичайно, ні. Я впевнений, це і для мешканців області не має ніякого значення. Якщо у вашому населеному пункті провели якісний ремонт дороги, ви що – не будете нею їздити, якщо ви партії «Батьківщина», а ремонтними роботами керував «регіонал»?

    Ми не підтримуємо жодну політичну силу в облраді, не об'єднуємося ні в коаліції, ні в опозиції. Але ми готові підтримувати конструктивні пропозиції будь-якої з партій, представлених в облраді – чи то Партія регіонів, чи «Фронт змін», чи «Сильна Україна» або «Свобода».

    Але ж політичні реалії такі, що більшість рішень будуть пропонуватися Партією регіонів – у неї більшість в облраді, у неї центральна влада. Не боїтеся, що УДАР зарахують до провладних політичних сил?

    Називати нас провладною партією можуть тільки ті, хто не бачив або не хотів бачити те, що відбувалося під час виборчої кампанії у Київській області. Але мешканці Київщини знають, з якою протидією адмінресурсу ми зіткнулися під час кампанії. Ми змогли цьому протистояти. У багатьох районах показник партії УДАР у кілька разів перевищив 3-відсотковий бар'єр. Ми провели одинадцять депутатів до обласної ради. У Таращі і Миронівці представники УДАРу обрані мерами. Як ви розумієте, отримавши такий кредит довіри, ми не можемо розмінюватися ні на «провладність», ні на глуху опозиційність – ми повинні працювати, щоб виправдати довіру.

    Повторення радянських часів, коли все контролювалося однією силою, неможливе – українське суспільство вже не те. Посилення однієї партії означає лише, що нам потрібно уважно стежити за дотриманням демократичних принципів.

    Владу не можна відкидати або беззастережно підтримувати – з нею просто потрібно працювати так, щоб мати можливість реалізувати те, що обіцяв своїм виборцям. Інвестор не прийде на територію безвладдя і хаосу.

    Наприклад, наша фракція взяла участь в обговоренні й прийнятті бюджету області. Ми переконані, що не можна було усуватися від цього процесу або голосувати проти всього. Адже мова йде про головний фінансовий документ регіону, за яким Київщина житиме цілий рік. Яка тут може бути політика, протистояння з владою чи співпраця з нею?

    Ми відверто говоримо про недоліки бюджетного процесу. Так, для розгляду документу було замало часу. Бюджетна комісія не отримала своєчасних пояснень щодо статей видатків, і фракції партії УДАР доводилося добиватися розшифровки цифр у графі «Видатки» уже в ході розгляду.

    Але затягувати з прийняттям бюджету було неприпустимо. З 1 січня 2011 року вступили в дію нові Бюджетний та Податковий кодекси. Якби ми не прийняли головний фінансовий документ області до кінця ня, область жила б за нормами бюджету-2010. А це і правова колізія, і обмеження соціальних виплат, і неможливість старту капітальних проектів.

    Тобто на місцях неприпустимо перетворювати роботу з вирішення господарських завдань на політичні змагання й піар на порожньому місці. Це однозначна позиція партії УДАР Віталія Кличка.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.