• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Дослідження проблеми забезпечення гендерної рівності на ринку праці
    Опубликовано: 2005-07-07 18:33:50
    Відповідно до плану реалізації Проекту технічного співробітництва Міжнародної організації праці “Україна: сприяння реалізації основних принципів та прав у світі праці” 23 червня 2006 року у м. Києві відбувся круглий стіл з обговорення результатів дослідження проблеми забезпечення гендерної рівності на ринку праці під час укладення колективних угод.

    У засіданні круглого столу взяли участь представники Міжнародного бюро праці, центральних органів виконавчої влади, профспілок, організацій (об'єднань) роботодавців, інших громадських організацій, науковці, експерти з гендерних питань. Відкрив засідання круглого столу Програмний асистент Проекту технічного співробітництва МОП “Україна: сприяння реалізації основних принципів та прав у світі праці” Сергій Савчук, який зазначив актуальність обговорення проблеми гендерної рівності на ринку праці України та поінформував про діяльність з цієї проблематики в рамках реалізації проекту МОП.

    Головний спеціаліст з питань соціального діалогу Департаменту з питань соціального діалогу, трудового законодавства та адміністрації праці Міжнародного бюро праці (Женева) Шона Олні розповіла про принципи недискримінації за статтю у сфері праці в конвенціях МОП і акцентувала увагу на гендерних аспектах колективно-договірного регулювання соціально-трудових відносин.

    Про відповідність норм проекту нового Трудового кодексу України основоположним конвенціям МОП щодо недискримінації за статтю розповіла у своєму виступі начальник Юридичного управління Міністерства праці та соціальної політики України Ірина Тубелець.

    На круглому столі були представлені результати дослідження проблеми забезпечення гендерної рівності на ринку праці під час укладення колективних угод, про які розповіла заступник директора Центру соціальних експертиз Інституту соціології Національної академії наук України” Гульбаршин Чепурко. Вона зазначила, що гендерний аналіз діючих колективних угод (галузевих, регіональних, генеральної) свідчить про те, що незважаючи на широкі можливості вирішення питань поліпшення становища жінок на робочому місці шляхом використання колективних договорів і угод, ця практика ще не має розповсюдження в Україні.

    В дискусії активну участь взяли представники профспілкових організацій та організацій (об'єднань роботодавців). Основними темами дискусії були наступні питання: роль і місце профспілок та організацій роботодавців у забезпеченні рівних прав і можливостей чоловіків і жінок на робочому місці; перспективи забезпечення гендерної рівності в колективно-договірному регулюванні соціально-трудових відносин та під час укладення колективних угод; можливості практичного застосування принципів гендерної рівності в моделях галузевої, регіональної, генеральної угод, розроблених в рамках реалізації проекту МОП; принципи побудови гендерної стратегії та гендерної політики в Україні в умовах трансформації суспільства. За результатами обговорення проблеми забезпечення гендерної рівності на ринку праці під час укладення колективних угод були розроблені рекомендації щодо забезпечення гендерної рівності у колективно-договірному регулюванні трудових відносин.

    Источник declaration agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.