• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Микола Мартиненко: "Тема корупції - це дуже вигідна виборча технологія"
    Опубликовано: 2005-11-11 12:12:00

    Останнім часом прізвище народного депутата, лідера парламентської фракції Народного союзу "Наша Україна" Миколи Мартиненка постійно "на слуху" навіть у тих, хто політикою цікавиться мало. Ось лише контекст згадувань, як правило, не надто втішний. Часто - в зв'язку з фігуруванням у корупційному скандалі, ініційованому з подачі Олександра Зінченка. Сам Микола Володимирович наполягає, звичайно ж, на тому, що всі звинувачення на його адресу - надумані, оскільки не мають жодного підтвердження. До аналогічного висновку дійшла минулого тижня й слідча комісія Верховної Ради, що розглядає обставини справи.

    Проте пану Мартиненку, як і деяким його колегам, ще довго доведеться доводити громадськості, що вони, як висловився Роман Зварич, "не верблюди". Більш детально про плани щодо відновлення "історичної справедливості" та про види НСНУ на парламентську кампанію напередодні наміченого на завтра з'їзду партії М. Мартиненко розповів в інтерв'ю "Дню".

    - Минулого тижня слідча комісія Верховної Ради розслідувала обставини корупційного скандалу, поштовхом до якого стали заяви екс- держсекретаря Олександра Зінченка, ухвалила рішення на вашу користь. Однак дана постанова носить швидше політичний, ніж юридичний характер, адже діяльність парламентських спецкомісій законодавчо так і не врегульовано...

    - Слідча комісія ВР дійсно, в зв'язку з відсутністю будь-яких, передусім - документальних, відомостей, які б підтверджували мою провину, ухвалила рішення нарешті "вивести" Мартиненка з підозр. Проте позиція деяких народних депутатів, представників відомої політичної сили, з цього питання була вельми показовою. "Давайте дочекаємося загальних висновків" або "Давайте почекаємо, раптом з'явиться щось ще", - говорили вони на засіданні. Але чого чекати? Доказів як не було, так і немає. До речі, зверніть увагу: ті, вельми сумнівні, свідчення, на зразок роздрукувань з інтернет-сайтів, що Олександр Зінченко таки зумів надати, датовані жовтнем, тоді як його гучна заява - початком вересня. Свої "докази" він шукав понад місяць!

    Питання, які мені ставили и комісії у ході нашої бесіди, іноді відверто дивували. Крім прохань "виправдовуватися" за появу вже зних інтернет-публікацій, просили також пояснити мою "причетність" до внутрішньоредакційного (!) конфлікту в газеті "Бізнес", а також обґрунтувати, чому я висунув проти О. Зінченка позов розміром в одну копійку - чому, мовляв, так мало. Так я його на більше не оцінюю!

    - Ви більше не хочете стати мером Києва?

    - Ви хіба чули колись, щоб я про це говорив? Ні, але завжди стверджував, що в 2006 у столицю очолить представник нашої політичної партії, продовжую це повторювати й сьогодні. Кандидата від НСНУ буде названо вже найближчим часом. Рішення з цього питання прийме з'їзд.

    - Як і щодо критеріїв формування передвиборного списку?..

    - Так, стосовно самого списку, оскільки критерії підбору кандидатур, в принципі, визначено. Абсолютно по кожному відбудеться конструктивне обговорення, аналіз професійних та особистих якостей, можливостей людини. Мабуть, саме професіоналізм - один iз головних факторів. Дуже важливо, щоб команда, яка прийде в парламент у 2006-у, була ефективною. Щоб підхід безпосередньо до депутатської роботи був максимально відповідальним; адже не секрет, що сьогодні серед депутатів є такі, хто законів навіть не читає. У нашій фракції чимало фахівців, але склад завжди необхідно посилювати, зокрема - приводити в Верховну Раду молодь, людей до тридцяти. Симбіоз досвідченості й молодості був би найбільш дієвим.

    Тобто приблизно уявляти, який майбутньої фракції якими питаннями зміг би займатися, які законопроекти курирувати, в якому комітеті працювати, необхідно ще на етапі складання виборчого списку. Скажу вам однозначно, що жодне місце в ньому продажу не підлягає!

    - Навіть якщо це й так, після всього того, що сталося, вам практично ніхто не вірить. Одна з проблем НСНУ взагалі та її перших осіб зокрема - криза довіри.

    - Тема корупційних діянь дійсно цікава громадянам, вам це будь-яке соцопитування підтвердить. Очевидно, у ході виборів різні політичні сили цю "фішку" ще не раз задіють. Це дуже вигідна технологія, "обкатана", до того ж, колишньою владою. Тепер її взяв на озброєння, зокрема, блок Тимошенко.

    Корупційні явища мають дуже глибоке коріння. Одним лише вольовим рішенням їх викоренити неможливо. Процес цей не миттєвий, але тривалий і дуже непростий. Звичайно, Юлії Володимирівні хотілося показати себе таким собі "термінатором", здатним вирішувати подібного роду питання одним помахом чарівної палички...

    - І все ж рядові и НСНУ продовжують наполягати на непрозорості методів партійної роботи, їхньої вибірковості. Деякі на знак протесту навіть припиняють своє ство в партії, приковують себе наручниками до огоі на Банківській...

    - За "красиві очі" ми нікому жодних обіцянок не даємо, оцінюється лише практична діяльність, особистий вклад у розвиток партії. У випадку, якщо людина буквально "з порогу" запитує, яке місце їй дадуть у списку, ми таким, вибачте, на двері вказуємо.

    Бурхливий період нашого будівництва "на місцях" практично завершено. Безумовно, діючи в такі стислі терміни, без помилок не обійтися. Доступ до НСНУ кон'юнктурників ми намагалися, звичайно, обмежувати. Встановили навіть внутрішні, передбачені статутом "фільтри" (наприклад, необхідність наявності для вступу в партію двох рекомендацій від вже діючих її ів). Але "політичні туристи" іноді все ж трапляються, не без цього... Цікаво прослідкувати, в якій політсилі після всіх цих демаршів виявляться "бунтарі".

    - Очевидно, корупційний скандал завдав чималий збиток іміджу НСНУ взагалі. Скільки, на вашу думку, відсотків у вас "відщипнули"?

    - На сьогодні ми є лідерами симпатій виборців. На жаль, можна констатувати факт зниження довіри до влади загалом, але довіра саме до почесного глави партії, Президента Ющенка як і раніше висока.

    - Саме тому ви наполегливо вмовляєте Віктора Андрійовича очолити виборчий список?

    - Закон цього не забороняє. Не забувайте, до того ж, що він є почесним главою НСНУ. Проте своє рішення стосовно цього він особисто оприлюднить завтра на з'їзді.

    - До речі, про рейтинги. Більшість фахівців пріоритет віддають все ж Партії регіонів, а не вам.

    - Ну, це суб'єктивізм, кожен по-різному оцінює. ПР сьогодні в опозиції; вони займаються критиканством й одночасно - зображенням картин світлого майбутнього у разі їхнього повернення до влади. Тоді як ми - дуже непростою роботою, передусім у виконавчій владі, де часто доводиться приймати не популярні, але необхідні рішення. Громадяни, думаю, без великих зусиль зуміють відрізнити голослівні обіцянки від конкретних справ, направлених, зокрема, на реалізацію того, про що ми говорили в період кампаній 2002-го та 2004-го років.

    Є ще БЮТ. Тут питання стоїть інакше: наскільки швидко українці розчаруються в їхньому популізмі, зокрема - бездоказовість висунутих нам звинувачень. На цьому фоні для НСНУ особливо важливим є конструктивізм в усьому. Ми маємо йти до людей з конкретним напрацюванням, ініціативами, з нашим баченням нової концепції розвитку суспільства та країни.

    - Ваша риторика незмінна: "Майдан, Ющенко...". Чи зумієте ви запропонувати виборцю щось принципово нове?

    - Якщо політика робиться на популізмі, досить вибрати для себе кілька основних "фішок", якими потім постійно спекулювати. Нові вони чи старі, головне - щоб сприймалися в народі. Ми вже говорили, що для БЮТ такою "фішкою" стала сьогодні боротьба з корупцією. Вони тепер навіть не просуванням своєї політичної лінії займаються, а вирішують питання працевлаштування свого лідера в Раді майбутнього скликання.

    Наші позиції, навпаки, прості й зрозумілі. З урахуванням, повторюся, всього того, що здійснювалося "Нашою Україною" на минулих парламентських і президентських виборах. Ситуація відтоді, однак, змінилася, сформовано нові виклики. На даному етапі відбувається аналіз поточного політичного моменту, адаптація нового напрацювання, завершується формалізація оновленої програми, з якою ми підемо на вибори. На з'їзді це питання також обговорюватиметься.

    - Напевно, союз з партіями, що мають чітку ідеологічну спрямованість, тим же Рухом, наприклад, дещо вам додасть. До речі, представники УНР, той же пан Коваль, заявляють, що питання вашого блокування "практично вирішено".Як і з ПППУ...

    - Питання може бути вирішено, або ні, "практично вирішено" воно не буває. Переговори ми ведемо з усіма. Не хочу кидатися цифрами, конкретизувати кількість учасників, оскільки всі відразу почнуть перераховувати, кого ж ми забули.

    За основу, як вже не раз говорилося, взято конфігурацію блоку "Наша Україна" формату 2002-го року. З'явилися також нові потенційні союзники, в тому числі й ті, хто в парламенті не були ами нашої фракції. До вибору союзників ми ставимося дуже уважно. Важливо сформувати справжню команду, отже, важливим є питання особистої сумісності, готовності працювати пліч о пліч... Процес не тривалий, усі консультації завершаться вже до кінця нинішнього місяця.

    - На всіх бажаючих може елементарно не вистачити квот.

    - Питання квот у нас взагалі не стоїть. Ми нічого подібного на політраді чи на президії партії не розглядали. Принципи, професіоналізм, злагодженість дій, набагато важливіші.

    - Якою буде назва об'єднаного блоку? Адже вона сьогодні дискутується.

    - Вам подобається - "Наша Україна"? Особисто мені - так, і зрікатися я її не збираюся. Мені не соромно, що я під цим брендом пропрацював стільки років у парламенті, пройшов дуже непросту президентську кампанію. Зі свого боку, все зроблю для того, щоб назва залишилася.

    - У ЗМІ вже фігурує перелік прізвищ, які, приблизно, будуть у першій п'ятірці- десятці вашого виборчого списку. Примітно, що Петро Порошенко там поки не згадується. Роман Зварич говорив, що партія зробить зі свого боку все, щоб довести громадськості: звинувачення на адресу тих її ів, які були замішані в корупційному скандалі, насправді безпідставні. Але що, коли це не вдасться?

    - Потрібно розуміти: ця справа виключно внутрішньопартійна. Остаточне рішення, за яке ми несемо колективну відповідальність, приймається лише з'їздом. Демократичні процеси, що відбулися в ЗМІ, призвели до того, що голослівні обвинувачення сприймають сьогодні як факт, що відбувся.

    Адже жодну з висунутих, наприклад, мені, претензій так і не було доведено! Давайте логічно міркувати: досить тривалий час ми працювали в опозиції. "Нашоукраїнці" жили мов під мікроскопом: влада нас мало не на рентгені дивилася. І якби дійсно мали місце якісь "гріхи", вони б неодмінно виплили. Технологія, застосована сьогодні контом, надто цинічна. Адже чого вони прагнуть? Звільни ми бездоказово хоча б одну людину, блискавично піде нова порція звинувачень, і тоді прощатися доведеться ще з низкою наших однопартійців. Зверніть увагу: атака була направлена проти сильних.

    - Якщо ви з БЮТ йдете на вибори паралельними шляхами, де гарантії того, що ви захочете об'єднуватися в самому парламенті, як це сьогодні заявляється?

    - Не забувайте, що до моменту закінчення парламентських перегонів уже набере чинності політреформа, за умовами якої в ВР обов'язково має бути більшість, коаліція. Якщо сформувати їх не вдасться, Президент має право розпустити парламент, призначити нові вибори. Якою буде ця коаліція, говорити поки рано. Ми готові залишити в минулому чвари, стати вище за них, але домовлятися доведеться без додаткових умов. Переговори, в яких використовуються ультиматуми, - вже не переговори.

    - Сьогодні всі готуються до річниці святкування Майдану. Пропонуються різні сценарії: "від гуляння" до "каяття". Ви який підтримуєте?

    - Я не режисер, сценаріїв не пишу, але 22-го на Майдан прийду обов'язково, для мене це справжнє свято. Всю революцію я фактично "жив" Майданом і сьогодні дуже вболіваю за те, щоб все сказане там було виконано. Звичайно, певних помилок було допущено. Чи треба їх визнавати? Безумовно. Чи є помилкою розкол команди? Так. Відшукуючи в цьому й свою провину, я її, чесно кажучи, не знайшов. Отже особисто мені каятися нi в чому.

    Газета "День"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.