• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Як «здавали» генерала, або суб’єктивні замітки з сесії Львівської облради
    Опубликовано: 2005-11-11 12:53:00
    Депутати Львівської обласної ради таки «здали» свого колегу – колишнього начальника МВС на Львівщині Олега Сала. Тим самим чутки про те, що екс-генерал-майор міліції підку обранців, бо не підтвердилися.
    Не можна сказати, що це рішення обранцям далося важко – 57 з присутніх 59 депутатів проголосували «за», по черзі вигукуючи свій «вирок» колезі. «Проти» зняття із Сала недоторканості наважився проголосувати лише колишній голова Західної регіональної митниці Тарас Козак, який сказав, що друзів не може змінювати, навіть якщо вони виявилися злочинцями. До речі, пан Козак разом із Сергієм Медведчуком – наступні кандидати на позбавлення депутатської недоторканості та притягнення до кримінальної відповідальності. Натомість інший однодумець (колишній однодумець?) Сала Андрій Чорновіл вирішив не мучити себе важким вибором між «за» чи «проти» і утримався. Але це кульмінація...
    В зачині цієї трагічно-комедійної-пафосної історії був пікет. Пікет партій НСНУ, «Пора», БЮТ, НРУ... Не більше 500 учасників вуличного дійства стояли з помаранчевими та жовтими (пористськими) прапорами і з плакатами, написи на яких мали б спонукати депутатів «здати» Сала. Серед них і плакати, які „Пора” використовувала під час останнього приїзду Ющенка до Львова. На метрових картонках зображені Олег Сало, Тарас Козак, Мирослав Хом’як, Сергій Медведчук, на кожному з яких печатка «Індульгенцію отримав».
    Тим часом у залі облради депутати готувалися до показового голосування, влаштовуючи періодично «разбор польотів». Спершу один з обранців висловив незадоволення телепередачею Романа Гайдучка «Депутатський погляд». При цьому колегам депутат пропонував замінити Гайдучка на «людину з виваженою психікою». Далі розбори перекинулися на фракцію «БЮТ». А точніше на фракції «БЮТ». Справа в тому, що від «БЮТу» Олега Канівця втекли чи то 3, чи то 4 депутати, перейшовши в новостворену фракцію «Батьківщина-БЮТ», очолювану Зіновієм Шептицьким. При цьому пан Канівець вийшов із залу засідань і, посміхаючись до журналістів, іронічно сказав: «Я запропоную кращі умови, може вони ще повернуться?». Що він мав на увазі?
    А тим часом депутати, можливо, згадуючи про пропозиції Сала від котрих таки довелося відмовитися, хвилювалися і періодично щось вигукували, так що красномовний голова облради Михайло Сендак змушений був закликати їх до порядку: «Прошу не перебивати, я вас на це не уповноважував»...
    Завершивши внутрішньопартійну «розборку», БЮТівці заспокоїлись, а право на виступ перейшло мешканцям Соснівки, які приїхали протестувати проти будівництва тубдиспансера у їхньому місті. Представниця цієї групи людей благала депутатів про допомогу, закликаючи не голосувати за будівництво диспансера. Та схоже, що ця тема депутатів не надто цікавила. Складалося враження, що обранці перебувають в очікуванні свята, а тут група якихось набридливих протестувальників намагається усе зіпсувати.
    Зрештою, Михайло Сендак перервав представницю антидиспансерної акції і запропонував перейти до основного питання порядку денного. Але «здавати» Сала просто так не годиться. Перед тим (перед тим мусить бути прелюдія) депутати вирішили «обговорити» Сала. Так, заступник голови облради Андрій Парубій заявив, що це «не самосуд, а спроба дати правоохоронцям змогу розібратися в ситуації». Нардеп (кандидат в мери) Петро Писарчук закликав обранців судити людей «не по приналежності до партії, а по ділам». А інший народний депутат Ярослав Кендзьор закликав здати не тільки Сала, а й Тараса Козака, Сергія Медведчука і взагалі запропонував усім обласним депутатам скласти недоторканість. Мовляв, зречіться недоторканості, будьте з народом.
    При цьому пан Кендзьор апелював до високих ідеалів, але нічого не говорив про те, щоб «народні депутати» також стали ближчі до народу. Голова ЛКО НРУ так захося, що ледь не звинуватив а фракції «БЮТ» Остапа Федоришина у національній зраді. Причиною стало те, що БЮТівець у сесійному залі сидить поруч з есдеком Тарасом Козаком. Зрозуміло, Федоришин не стерпів такої наруги і пояснив «не місцевому» Кендзьору, що депутати в обласній раді сидять згідно номеру виборчого округу, а не як кому захочеться. А розтлумачивши нардепу правила «посадки» у сесійному залі пан Федоришин нав Кендзьору, що той під час 1 та 2 скликання ВРУ сидів поруч з Вітренко та Симоненком.
    Потім було голосування і 15 хвилинна перерва. Депутати гордо виходили з облради, а найактивніші навіть встигли організувати на площі мітинг, використовуючи як слухачів тих, хто не встиг розійтися після торжества справедливості. Обранці «пописалися» перед публікою, повторивши те саме, що говорили у сесійному залі і завершили мітинг.
    Втім, за декілька секунд виявилося, що не все ще сказано... Сталася прикрість: словом обділили незмінного фронтмена всіх львівських мітингів Ярослава Кендзьора. Помилку швидко виправили, закликавши 30 останніх пікетувальників не розходитись, а послухати ще одні одкровення. Народний депутат відбув виступ на всі 5 балів і дуже втішився, коли до нього попрямувало з десяток жіночок, охочих поспілкуватися. Кенздьор зустрів їх усмішкою. Однак, пройшло зовсім небагато часу, як усмішка на обличчі народного обранця змінилася нерозумінням, а згодом і відвертим обуренням.
    Жіночки, які мешкають в окрузі Кендзьора висловили йому наболілі проблеми, зазначивши, що народний депутат не допомагає їм їх вирішити. «Я перший раз чую про ваші проблеми», -сказав рухівець, але одразу отримав удар у відповідь. «Не розказуйте байок!», - заявила представниця пікетувальників. Остання фраза, очевидно, сильно роздратувала народного обранця, бо він раптово почервонів і жилки на його чолі напружились так сильно, ніби ось-ось мали тріснути. При цьому депутат почав кричати на жінок і трішки нагнувши до них поставу енергійно розмахував руками. Завершив перепалку Кендзьор. «Байки розказую? То я тоді не буду вам байки розказувати! Будьте здорові!», - відверто нещиро побажав депутат і з невдоволеним виразом обличчя попрямував до входу до обласної ради. Тим часом, розчаровані реакцією нардепа пікетувальниці знизали плечима і розійшлися.
    Сесія після обіду не передбачала нічого цікавого, про що свідчили і журналісти, які один за одним покидали місце «здачі» Сала. Наперед було зрозуміло, що ставити питання про зречення усіма депутатами недоторканості ніхто не буде. Інакше не потрібно було б влаштовувати показову виставу під назвою «Сала на шкварки!». Тим не менше, обласним депутатам схоже сподобалася сьогоднішня процедура і тому «show must go on». От і правильно: головне ж не результат, основне – це процес.
    Роман Рак, "ВГОЛОС"
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.