• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сергій Ківалов: "Через дисертацію Порошенка я мав першу догану"
    Опубликовано: 2005-11-11 14:25:00

    Ім'я Сергія Ківалова останнім часом звучить не інакше як у контексті фальсифікацій президентських виборів. "Оранжеві" вимагають його покарання. Партія "Народний Союз Наша Україна" навіть збирає за це підписи серед населення. Сам Ківалов усе заперечує. Сьогодні він більше часу проводить в Одесі, де очолює юридичну академію.

    - Вас обвинувачують у фальсифікації виборів. На одній із прес-конференцій ви заявили, що справді порушено справу за фактом фальсифікацій і порушень ЦВК. У якій якості ви давали пояснення в Генпрокуратурі?

    - Як свідок. Ніяких обвинувачень на мою адресу не було.

    - Подейкують, що наказ про призначення вас ректором екс-міністр освіти Василь Кремень підписав мало не в коридорі.

    - Нічого подібного. Кремень якраз затягував, як міг, підписання наказу. Але він не міг його не підписати. Відповідно до закону, якщо ректора обрав колектив вищого навчального закладу 4-го рівня акредитації, а саме до такого належить ОНЮА, і під час повторного голосування ця ж людина набирає не менше як 30% голосів, то міністр освіти повинен підписати наказ про призначення. Мене під час повторного голосування підтримало більше як 90% викладацького складу. До речі, прийняття цього закону тоді ініціювала опозиція, яку в той час очолював нинішній Президент.

    - У вас у приймальні фотографія, на якій ви з Віктором Ющенком. На фотографії напис: "Сергієві Васильовичу щиро!" - і підпис Президента. Знімок датовано 02.07.2005 р. Ви зустрічалися з Віктором Андрійовичем, коли він уже став Президентом України? Якщо так, то про що ви говорили?

    - Про цю фотографію вже писали. Скільки можна? Справді зустрічалися. Говорили про стан юридичної науки в Україні. Говорили про обрання нового а Ради юстиції.

    - Чи справді в ОНЮА захищав дисертацію Петро Порошенко?

    - Так. Це правда. До речі саме через дисертацію Порошенка я мав першу догану. Точно ситуацію не пам'ятаю, але щось там було пов'язано з оформленням документів. Я, мабуть, щось прогледів і дістав догану. Після захисту документи було приведено у відповідність.

    - А хто ще зі знакових постатей української політики захищався в Одеській юридичній академії?

    - Захищалося кілька депутатів Верховної Ради, Віктор Розвадовський, наприклад. Повторно захищався Олег Литвак. Він захистив дисертацію в Харкові, але повторно захищався в нас. Мені важко одразу сказати, хто ще в нас захищався і які постаті можна назвати знаковими, або зти, депутати якого скликання захищалися в ОНЮА. У нас дуже шанований ВНЗ, в академії діє наукова рада, що може приймати захист як кандидатських, так і докторських дисертацій. Саме за наявністю таких комісій судять про ВНЗ. Приміром, останні два роки в нас докторські захищають львів'яни, бо в них немає складу комісії.

    - Сергію Васильовичу, досить давно циркулює версія, що існував якийсь "список Кучми", у якому було зафіксовано вимоги другого президента України щодо того, що він нібито не вживатиме заходів у вирішальні дні Помаранчевої революції. За цими ж чутками, там ішлося про вашу недоторканність. Ви що-небудь знаєте про такий список?

    - Мені нічого про це невідомо. Я не був допущений у такі високі сфери.

    - Де ви були в останні дні Помаранчевої революції?

    - Удома. Після голосування у Верховній Раді стосовно ів ЦВК я одразу поїхав в Одесу.

    - Після Помаранчевої революції у вас дуже поменшало друзів?

    - Поменшало. Якщо це заперечуватиму, то ви мені не повірите. Справді поменшало, але ставлюся до цього спокійно. Відбулося відсіювання, і тепер рідше звертаються до мене по допомогу, а я менше витрачаю часу. Тому майже весь час проводжу тут, в академії.

    - Проясніть ситуацію з довиборами по 136-му округу, де навесні минулого року балотувалася ваша дочка Тетяна Ківалова. Те, що вона балотувалася, а потім зняла свою кандидатуру, - це була прорахована комбінація?

    - Ні. Це був один із небагатьох випадків, коли я її про щось просив, а вона не захотіла виконати моє прохання. Узагалі таке буває рідко. Ми друзі. Тоді вона, за всіма передбаченнями, мала перемогти. Конституційно вона мала право балотуватися, а мо, напевно, ні. Я не хотів, щоб в опонентів була можливість говорити щось погане на мою адресу.

    - Наскільки я пам'ятаю, Тетяна Сергіївна могла балотуватися, але тоді б ви не мали права обіймати посаду голови ЦВК...

    - Нічого подібного, дійсно була колізія в законодавстві. Потім ухвалили закон про ЦВК й невідповідність усунули. На той момент усі и ЦВК переконували мене в тому, що Тетяна може бути обрана й суд прийме рішення на нашу користь. Тоді взагалі склалася цікава ситуація. У когось із ів ЦВК розладналися стосунки із дружиною, а офіційно вони не розлучилися, і була ймовірність, що дружина балотуватиметься, щоб насолити чоловікові.

    - Наостанку питання, що напевно хвилює багатьох читачів. Сергію Васильовичу, ви багата людина?

    - Так. Я й студентам кажу: гарний юрист бідним не буває.

    "УКРАЇНСЬКИЙ ВИБІР"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.