• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сьогодні у Нью-Йорку відбулася зустріч Україна - Трійка ЄС
    Опубликовано: 2005-09-22 12:28:00
    У Нью-Йорку в рамках Генеральної Асамблеї ООН сьогодні відбулася зустріч Україна – Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ, повідомив речник МЗС України Василь Филипчук. Українську делегацію на переговорах очолив міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Європейський Союз представляли міністр у справах Європи Форін Офісу Великої Британії Дуглас Александер, Європейської Комісії з питань зовнішніх зносин та європейської політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер, представники наступної головуючої в ЄС Австрії та Генерального секретаріату Ради міністрів ЄС.
    Під час зустрічі сторони обговорили розвиток двосторонніх відносин у контексті підготовки до самміту Україна - ЄС, запланованого на 1 ня 2005 року у Києві, та ряд міжнародних питань.
    На початку зустрічі представники ЄС офіційно поінформували міністра закордонних справ України про затвердження Радою ЄС мандату на проведення переговорів з Україною щодо спрощення візового режиму між Україною та ЄС. Очікується, що вже у жовтні цього року відбудеться перший раунд переговорів.
    Делегація ЄС дала високу оцінку загальному розвитку співробітництва з Україною. “Ми задоволені конструктивним і прагматичним розвитком наших відносин і впевнені, що невий самміт Україна – ЄС дозволить підсумувати спільні досягнення”, зазначив у ході зустрічі британський міністр у справах Європи Дуглас Александер.
    Значна увага у ході самміту надаватиметься результатам впровадження Плану дій Україна – ЄС. ЄС висловив позитивну оцінку прогресу у виконанні українською стороною Плану дій. Делегація Євроосоюзу особливо відзначила свою позитивну оцінку співробітництву у сфері зовнішньої та безпекової політики, координації дій та спільністю позицій України та ЄС з головних питань міжнародного розвитку.
    З боку ЄС було підкреслено, що міжнародні ініціативи, з якими виступила Україна протягом останнього часу і які, зокрема, спрямовані на врегулювання замоених конфліктів та просування демократії, добросусідства та взаєморозуміння в регіоні, свідчать про те, що Україна і ЄС рухаються спільно в одному напрямі. Про це, зазначила делегація ЄС, зокрема свідчить і приєднання України до заяв ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики.
    При обговоренні подальшого розвитку співробітництва обидві делегації погодились, що до самміту Україна – ЄС слід підвести підсумки розгляду питання надання Україні статусу країни з ринковою економікою у антидемпінгових розслідуваннях. Делегація ЄС висловила позитивну оцінку досягнутому прогресу у напрямі до остаточного вирішення даного питання і висловила надію, що відповідне рішення буде незабаром прийняте.
    Сторони підтвердили також готовність до започаткування переговорів між Україною та ЄС щодо укладення Угоди про зону вільної торгівлі після завершення процесу вступу України до СОТ. Делегація ЄС позитивно оцінила просування України до ства в СОТ, зазначивши при цьому, що протягом наступних місяців українській стороні слід подвоїти зусилля для успішного завершення цього процесу.
    При обговоренні міжнародних питань міністр закордонних справ України поінформував Трійку ЄС про хід реалізації Плану Віктора Ющенка по врегулюванню придністровського конфлікту. З боку ЄС було висловлено вдячність за зусилля України по врегулюванню даної проблеми. “Український план став добрим поштовхом до поновлення роботи по врегулюванню конфлікту і відкрив можливості, які слід використати”, наголосила делегація Євросоюзу. Також сторони позитивно оцінили розвиток співпраці щодо забезпечення належного прикордонного та митного контролю на українсько-молдовському кордоні.
    У ході зустрічі з українського боку було надано інформацію щодо розвитку співробітництва в рамках ГУАМ та роботу по перетворенню цього Об’єднання у повноправну міжнародну організацію. Б.Тарасюк також повідомив про ініціативу Президентів України та Грузії щодо створення співдружності демократій Балто-чорноморсько-каспійського регіону – Спільноти демократичного вибору, а також про проведення до кінця цього року у Києві відповідного у на високому рівні.
    Борис Тарасюк поінформував Трійку ЄС про внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Він наголосив на тому, що кроки Президента України по врегулюванню політичної ситуації свідчать про зрілість демократії в Україні, про прагнення керівництва держави відстояти цінності Помаранчевої революції та реалізувати програму, з якою Віктор Ющенко переміг на президентських виборах.
    Представник головуючої в ЄС Великої Британії у відповідь підкреслив, що ЄС продовжує підтримувати демократичну владу України. В ЄС усвідомлюють, зазначив Д. Александер, що системні зміни в Україні потребують часу і значних зусиль; Євросоюз готовий усіляко надавати допомогу у впровадженні внутрішніх реформ.
    ELCOMARTвыборы`2006
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.