• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ярослав Давидович: "Якщо не я, то хто?"
    Опубликовано: 2005-09-26 15:33:00
    Председатель ЦИК Украины Ярослав Давидович в ходе видео-on-line-конференции на «Фразе» пожалел пойманых фальсификаторов, похвастался подаренными "Жигулями" и призвал молодежь к участию в выборах

    Вопрос: В связи с такой непростой политической ситуацией в стране, не возникает ли у вас иногда желание бросить все и уйти "по собственному желанию"?

    Ответ: Будьте оптимістом. У мене гасло: "Якщо не я, то хто?"

    Вопрос: Чому до цих пір ми не бачимо гучних судових процесів над головними фальсифікаторами попередніх виборів?

    Ответ: Я теж, так як і Ви, над цим задумуюся. Мені шкода по-людськи цих вчительок, медичних працівників та інших, яких сьогодні притягують до відповідальності і ніяк не можуть знайти тих, хто спонукав їх до цих протиправних дій. Але така система вимальовувалася не один рік. Думаю, що гіркий урок отримали всі.

    Вопрос: Скажите, пожалуйста, за кого вы голосовали на президентских выборах и за кого будете голосовать на парламентских

    Ответ: Відповідно до Конституції, голосування є таємним. Не буде ж порушувати його голова ЦВК. От як стану публічним політиком, тоді все розкажу.

    Вопрос: Ярослав Васильевич! Благодаря нашему "прекрасному" избирательному законодательству в Донецке в очередной раз готовится "голосовательная пирамида", при которой старая местная власть в обмен на "слив голосов в пользу ВР" снова "разыграет" местные выборы в свою пользу. Как сделать так, чтобы выборы в местный совет не зависели от выборов в ВР?

    Ответ: Я скажу, - не переживайте. Ми цю "піраміду" постараємося розрушити, якщо вона буде. А в перспективі вибори народних депутатів до місцевих рад і до Верховної Ради у строках будуть розведені. Навіть політична реформа у державі це передбачає.

    Вопрос: Почему в сети так мало информации о вас? Практически нет ни биографии, очень мало новостей и совсем нет фотографий? Вы как-то влияете на этот вопрос? Есть ли у вас в команде люди, которые занимаются именно освещением Вашей личности и приподнесением/мониторингом информации в СМИ?

    Ответ: Критику зрозумів і висновки зроблю у себе у структурних підрозділах. Хоча я скромно ставлюся до всього, що стосується особисто мене.

    Вопрос: Кем и как проверяется система безопасности передачи данных? Проверяют ли это разные организации или одна и та же? Вы на 100% уверены в том, что в технически-информационном плане выборы максимально защищены? Сколько человек работает над безопасностью конкретно в ЦИК и увеличивается ли количество таких специалистов на время проведения выборов?

    Ответ: Системі безпеки і захисту інформації ми приділяємо надзвичайно велику увагу. Використовуємо навіть такий уже архаїчний метод, як дублювання інформації телеграфом. На час виборів кількість спеціалістів, яка працює у інформаційному блоці, значно збільшується. Сама інформаційна програма розроблена і з такими системами захисту, що практично її неможливо зламати. І, зрештою, ця інформація має тільки оперативний характер. Підставою для встановлення результатів виборів є протоколи на паперовому носії з мокрими печатками.

    Вопрос: Ярослав Васильевич. А какие результаты совещания 23 сентября. Из СМИ слышал, что решили создать какой-то Совет. И какие документы от партии надо подать для этого? Или я что-то не так понял
    Спасибо.

    Ответ: Відповідно до закону, до 30 вересня ЦВК утворюється центральна і регаональна контрольні групи для контролю за складанням списків виборців. Групи утворюються з представників політичних партій, які мають фракції у парламенті. До речі, їх є 14, і вони відомі. А також відповідно до Закону, передбачено у перспективі створення рад по контролю за веденням передвиборчої агітації.

    Вопрос: Возможно ли будет, на Ваш взгляд, внести какие-либо изменения в избирательный закон по выборам в ВР и по выборам в местные советы? Будет ли повышен проходной барьер? Можно ли сделать так, чтобы у избирателя был один общий бюллетень для голосования за партии и чтобы результат волеизъявления, зафиксированный в нем являлся общим для результатов партии на выборах как в ВР так и в местные советы (это ж сумасшедшая экономия сил и бюджетных средств!)

    Ответ: Перше питання. У Закон про вибори народних депутатів України за 240 днів до дня виборів вносити зміни не можна. У закон про вибори до місцевих органів влади, я думаю, що найближчим часом зміни будуть внесені. Принаймні, напрацьований проект таких змін у ВР є і законопроект зареєстрований. І він вкрай необхідний.

    Що стосується прохідного бар’єру - це політична воля парламенту. Я думаю. що це питання буде вирішуватися у залежності від політичної ситуації у державі.

    Що стосується спільного бюлетеня, це абсолютно неможливо, оскільки вибори народних депутатів України і місцевих органів влади регулюються різними законами, хоча це питання дуже цікаве.

    Вопрос: Учитывая крайне негативный опыт Президентской кампании 2004 г., хватит ли у Вас силы воли, чтобы поставить региональным представителем ЦИК в Донецкой области действительно честного и принципиального человека. Есть ли шансы у молодежи?

    Ответ: Перш за все, що на сьогодні необхідно внести зміни до закону про ЦВК про регіональні представництва. А сили волі в мене вистачить. Однозначно скажу, що шанси у молоді є, я вам обіцяю.

    Вопрос: Скажите, куда после ЦИК?

    Ответ: По-перше, я обраний до складу ЦВК в 2004 році строком на 7 років, тобто до 2011. Вік у мене такий, що вже я далеко іду з базару, а не на базар. Не хвилюйтеся.

    Вопрос: Пане Ярослав! На прес-конференції в п’ятницю ви сказали, що поки що немає закону, який би контролював витрати політичних партій на передвиборчу кампанію. Чим це може загувати? і чи є можливість того, що кошти будуть витрачатися на зовсім інші цілі?

    Ответ: ЦВК найближчим часом розробить порядок контролю за використанням коштів виборчих фондів політичних партій зі сторони ЦВК, Національного банку і інших фінансових органів. Законом визначено на що можна витрачати кошти із виборчого фонду, але немає механізму, я к здійснювати контроль. Думаю, що нам вдасться його розробити. І тоді не буде виникати питань, що хтось з сторони фінансував виборчу кампанію.

    Вопрос: Как Вы относитесь к требованиям отдельных представителей власти регистрировать Интернет издания? Перед выборами их станет легче контролировать...

    Ответ: Ви погодитесь із тим, що порядок з інтернет-виданнями у державі наводити потрібно. Але тут необхідна виважена позиція.

    Вопрос: Ваш прогноз по процентовке на следующих выборах? Правительство будут формировать Ющенко с Януковичем или Медведчук с Тимошенко?

    Ответ: Мені б Ваші проблеми.

    Вопрос: Прокомментируйте изменения в Закон о выборах нардепов, касающиеся свобод СМИ? Каким образом журналисты теперь смогут высказывать СВОЕ мнение о кандидатах, без угрозы закрытия их СМИ?

    Ответ: Відповідь на це питання займе не одну сторінку. Воно актуальне і болюче для журналістів. Найближчим часом я прокоментую його у ЗМІ і можливо навіть на прес-конференції. Оскільки ці норми виписані в законі далеко не однозначно, і ЦВК зробить все можливе, щоб журналістів не образити і захистити.

    Вопрос: Можно узнать где вы живете? В центре Киева или на окраине?

    Ответ: Живу в місті Києві, правда в Печерському районі, але на самій його окраїні і у самому рядовому будинку, у квартирі 44 кв. метри (3 чоловіки).

    Вопрос: Возможна ли ситуация, когда победителя выборов будут оглашать в течение 10 дней?

    Ответ: Оперативна інформація про результати голосування буде поступати на центральний сервер комісії в режимі он-лайн. Законом визначені строки для опрацювання протоколів окружних виборчих комісій і вони (строки) порушуватись не будуть. Цілий комплекс заходів щодо визначення переможців, оприлюднення результатів, займе досить багато часу, так що перша сесія з новообраними депутатами відбудеться всередині другої декади травня місяця.

    Вопрос: Может ли, с Вашей точки зрения, информация о партиях распространяться не только на украинском языке, но и на русском языке. И что будет, если агитировать за партию и раздавать агитматериалы на русском языке?

    Ответ: Відповідно до Конституції України та законодавства "Про вибори", виборча документація повинна вестись на державній мові. Секретарі відповідних комісій повинні володіти державною мовою. Всі інші заходи, що стосуються організації виборчих кампаній, не обмежуються законодавством про мови.

    Вопрос: Какое компьютерное оборудование используется на выборах? Сколько серверов, каких, где, кто ими заведует? Какой уровень безопасности и как он соблюдается?

    Ответ: У Центральній виборчій комісії розроблена інформаційно-аналітична програма "Вибори", яка підтримується стандартним обладнанням. Схема така: центральний сервер, комп’ютерні робочі місця в територіальних виборчих округах, передача інформації при допомозі телекомунікаційних каналів. Система має надійний захист.

    Вопрос: Как молодежь может быть полезна для этих выборов? На собственных началах или при поддержке государства?

    Ответ: Питання дуже цікаве, Я готовий спілкуватися особисто і запропонувати дуже цікаві пропозиції щодо перспектив підготовки організаторів виборів з числа молодих людей, отримання ними відповідних сертифікатів. За Вами - майбутнє. Спасибі за цікаве питання. Можете звертатися в мою приймальню: 284-64-52. Чекаю на дзвінок.

    Вопрос: Вы уже приготовили транзитный сервер?

    Ответ: Третій тур виборів Президента України показав, що нам достатньо офіційного сервера і розходження результатів попередньої інформації узагальненої на сервері з офіційними результатами протоколів на паперових носіях було 200-400 голосів - на 38 мільйонів. Це - результат! Коментувати, думаю, що немає більше необхідності.

    Вопрос: Скажите, насколько законна реклама партий до выборов? Ведь есть четкие рамки агитации! Намерена ли ЦИК с этим бороться?

    Ответ: Виборча агітація здійснюється у терміни і у межах виборчого процесу.

    Вопрос: Обращались ли к Вам представители партий с "интересными" предложениями в случае своей победы? Сколько нынче предлагают за первые места?

    Ответ: Після призначення мене головою ЦВК я оголосив своє кредо: "Не помагати одним, і не шкодити іншим" і послідовно його дотримуюся.

    Вопрос: Что вы планируете делать после того, как вас снимут с должности главы ЦИК?

    Ответ: Я вже дуже довго працюю у ЦВК, щоб жаліти за цією посадою. А що буду робити - покаже час. Та ще поки що мене ніхто не збирається знімати, наскільки я знаю.

    Вопрос: Какая партия, по вашему мнению, одержим победу на выборах-2006? Есть ли возможность повторения "оранжевого" сценария на выборах?

    Ответ: Переможцями на виборах стають партії, які подолають передвиборчий бар’єр (3%). У 1998 році виборчий бар’єр подолали 8 політичних партій і блоків, у 2002 - 6, скільки подолають у 2006 - покаже час.

    Вопрос: Шановний Ярославе Васильовичу! Сьогодні на телеекранах і на вулицях можна побачити агітаційні матеріали партій. Чи означає це, що вже почалась передвиборча агітація? Чи таке поняття як політична реклама і передвиборча агітація можливі лише після початку виборчого процесу або навіть висування партіями своїх кандидатів?! Чи законна така діяльність та чи не порушують ЗМІ законодавство про вибори, рекламуючи партії та їх лідерів зараз? Дякую

    Ответ: Питання дуже цікаве. Виборча агітація розпочнеться після оголошення виборчого процесу, і право її вести будуть мати партії лише після реєстрації їх списків у ЦВК. Все те, що ведеться зараз політичними партіями є просто в межах закону про політичні партії стосовно організації їх роботи. Порушень закону про вибори тут немає.

    Вопрос: Сколько вы зарабатываете? Есть ли у вас машина, дача, счет в банке? Где работает жена? Где учатся дети?

    Ответ: Посадовий оклад голови ЦВК складає 90 відсотків від посадового окладу прем’єра. А скільки заробляє прем’єр вже всі газети писали, так що повторюватися не буду. Автомашина була 15-річна "Жигулі" (подарували її), вже вона не потрібна зараз, дача у мене - державна. Рахунків немає. Дружина - доцент Медичної Академії ім. Шупика. Доці мої: старша - кандидат медичних наук, молодша закінчила Інститут міжнародних відносин, працевлаштовується.

    Вопрос: Прокомментируйте, пожалуйста, отставку Тимошенко и назначение Еханурова...

    Ответ: Це питання не компетенції ЦВК.

    Вопрос: Какое количество партий сможет баллотироваться на этих выборах?

    Ответ: У 1998 році балотувалися 30 партій і виборчих блоків, у 2002 - 32. А скільки буде у 2006-му - покаже час.

    Вопрос: Вы бы хотели стать депутатом?

    Ответ: Цікаве питання. Треба подумати.

    Вопрос: Как будут формироваться комиссии на выборы 2006 и где можно записаться?

    Ответ: Відповідно до Закону "Про вибори народних депутатів України", кандидатури до складу виборчих комісій будуть пропонувати політичні партії - суб’єкти виборчого процесу. Так що треба звертатися до них, я так уявляю.

    Вопрос: Скажите не как глава ЦИК, а как избиратель: у кого наибольшие шансы на победу в выборах-2006?

    Ответ: Я залишаюсь головою ЦВК і коли перебуваю поза межами ЦВК. І оцінки такої робити я не можу. А шанси на перемогу у того, хто найкраще підготується і проведе виборчу кампанію.

    Вопрос: Березовский по-сути признал что финансировал Ющенко. Вам не стыдно, что из-за вас у нас теперь нелегитимный президент?

    Ответ: Я не знаю, що визнав Березовський, а ЦВК володіє фінансовим звітом кандидата у Президенти Ющенка, і порушень фінансування виборчої кампанії не бачила. Зрештою цей фінансовий звіт проаналізований і Нацбанком, який теж не виявив порушень у фінансуванні.

    Вопрос: Как полагаете, на этих выборах мы увидим спецназ и броневики под стенами ЦИК?

    Ответ: Мені здається, що на третьому турі виборів ніхто не бачив якогось напруженого режиму роботи правоохоронних органів. я обіцяю, що і на цих виборах такого не буде.

    Вопрос: Вопрос как юристу, как человеку с большим жизненным опытом.
    Ваше отношение к путчу 2004 года на Украине? Кто за это должен понести ответственность и какую? Какова доля Вашей ответственности за фальсификацию 3 тура выборов?

    Прошу ответить, но без варианта типа "Претворяя решения ХХII съезда КПСС в жизнь..."

    Ответ: По-перше, політичній події в державі, яка мала місце в 2004 році, дасть оцінку саме суспільство і дало. Третій тур виборів - це були самі чесні вибори за роки незалежної України, бо до 1990 року в Україні не було виборів, а було тільки голосування. Я скажу, що я можливо, навіть, вдячний долі, що мені вдалось зреалізувати себе як організатора виборів для проведення самих тих чесних виборів. Я говорив уже десь в ЗМІ, що мав можливість зреалізувати себе як організатор виборів. І оцінку третьому туру виборів дали Верховний Суд України, 13 тисяч офіційних спостерігачів офіційних організацій із 34 держав.

    Вопрос: А чем занимается ЦИК в промежутках между выборами? Мне кажется, что вы просто штаны протираете и получаете за это бюджетные деньги. Разве не так?!

    Ответ: Центральна виборча комісія - є постійно діюча державна інституція. Організовує вибори Президента України, вибори депутатів місцевих рад і вибори до Верховної Ради. 35-40% виборів депутатів міських, селищних рад проводиться саме у цей передвиборчий період. Крім того, ЦВК працює над удосконаленням виборчого законодавства. Принаймні, 2004-2005 рр. у ЦВК практично і вихідних не було. Так що нехай не турбується Ритта, державних грошей ми не їмо. А взагалі я запрошую пані Ритту на екскурсію до ЦВК хай подивиться, як ми працюємо.

    Вопрос: За Киваловым закрепилась кличка "пидрахуй". Как думаете, какая кличка закрепится за вами после выборов-2006?

    Ответ: Життя покаже. Але клички - це сьогодні не вихід із ситуації. Я за 8 років роботи в ЦВК клички, слава Богу, не заробив.

    Дякую за цікаві питання. Готовий спілкуватися і надалі на сайті ЦВК.

    "Фраза"

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.