• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Заява КВУ з приводу незадовільності якості складання списків виборців
    Опубликовано: 2005-09-30 16:17:00
    Сьогодні під час прес-конференції на "Оглядачі" Голова Правління Комітету виборців України Ігор Попов оприлюднив заяву КВУ з приводу незадовільної якості складання загальних списків виборців. Текст заяви наводиться нижче:
     
    "Заява з приводу незадовільної якості складання загальних списків виборців
     
    Згідно з п. 1 ст. 39 Закону України "Про вибори президента України" до 1 жовтня року, який передує року проведення чергових виборів, мають бути складені загальні списки виборців. Для цього з 1 серпня утворюються районні, міські та регіональні робочі групи обліку виборців. Фінансування складання загальних списків здійснюється за рахунок Державного бюджету.
     
    Однак, в силу об'єктивних (відповідний Закон був опублікований в "Урядовому кур'єрі" лише 19 серпня, а відповідна Постанова ЦВК - 6 вересня) та низки суб'єктивних обставин робочі групи вчасно працювати не почали. В більшості областей вони фактично були створені на початку вересня, і реально запрацювали лише з середини вересня. Оскільки більшість часу, відведеного для складання списків, було втрачено, то зараз цей процес триває в авральному порядку, з "добровільно-примусовим" залученням до нього працівників апарату адміністрацій, ЖЕКів, "бюджетників" та студентів, що негативно позначається на поточній діяльності цих структур.
     
    Для прикладу, в місті Херсон лише кількість операторів, які будуть вводити виборців міста до електронних форм, є такою малою, що при 8-ми годинному робочому дні ця робота займе 250 днів.
     
    Рішення про порядок перерахунку коштів було прийняте лише 29 вересня, відтак складання списків виборців здійснюється за рахунок місцевих ресурсів, які є не достатніми. Зокрема, комп'ютерна техніка, яка залучається до складання списків з різних державних установ, часто є застарілою і не містись відповідного програмного забезпечення. Також з запізненням була передана відповідна методична література та форми цих списків.
     
    Ще гіршою виглядає ситуація зі складанням списків виборців, що перебувають або ають у зарубіжних країнах, через відсутність координації дій між ЦВК, МЗС і посольствами.
     
    Все це призвело до того, що якість списків виборців, що складені до 1 жовтня буде вкрай низькою, а в деяких регіонах ще гіршою, ніж на минулих виборах.
     
    Після 1 жовтня триватиме процес уточнення списів регіональними робочими групами, однак є велика небезпека, що всі неточності ними також не будуть виправлені.
     
    1 листопада загальні списки виборців будуть надані для ознайомлення громадянам, про що буде повідомлено у засобах масової інформації.
     
    Оскільки, за багатьма прогнозами, якість списків не буде повністю задовільною, КВУ закликає громадян проявити активність щодо уточнення списків, так як вони це робили під час виборів Президента України у 2004 році. В свою чергу КВУ ініціюватиме широку просвітницьку кампанію щодо важливості уточнення списків та роз'яснення відповідної процедури.
     
    Також КВУ звертається до Центральної виборчої комісії та інших відповідних органів в найшвидші терміни забезпечити всі робочі групи обліку виборців необхідними матеріалами, технікою та фінансовими ресурсами.
     
    Комітет виборців України"
     
    "ОГЛЯДАЧ"
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.