• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Інтерв‘ю Сергія Головатого
    Опубликовано: 2005-10-13 09:20:00
    Ведучий: СергіюПетровичу, у зв‘язку з призначенням Вас на посаду Міністра юстиції України, чи складете Ви повноваження народного депутата?
    Сергій Головатий: У зв`язку з Указом про призначення мене Міністром юстиції я повернувся зі Страсбурга в суботу у вихідний день, в понеділок я віддав заяву. Володимир Михайлович сказав, що це перший випадок, коли заяву так швидко принесли. Але я складав так само повноваження депутата після конституційної ночі, коли ми прийняли 28 червня 1996 року Конституцію, яка визнавала несумісним перебування на посаді Міністра. Я був тоді Міністром юстиції і практично наступного дня тоді відніс так само заяву Олександру Олександровичу Морозу.
    Ведучий:Вас називають принциповим політиком. Які Ви умови висунули Президенту, коли він Вам запропонував посаду Міністра юстиції?
    Сергій Головатий: Жодних.
    Ведучий: Тобто, Президент запропонував, Ви одразу погодились і погодилися разом з тим комплексом проблем, які має міністерство?
    Сергій Головатий: Так, саме із тим комплексом проблем, які практично набула Україна за останні роки, а особливо за останні сім років у зв`язку з невиконанням обов`язків зобов`язаннь а Ради Европи. Це нереформування правової системи, нереформування інститутів, які гарантують права і свободи людини, що є головною вимогою до а Ради Европи, оскільки випливає з обов`язків за статутом. У зв`язку з тими складнощами, які треба долати, я власне і погодився взяти на себе цю ношу на 7-8 місяців до наступного Уряду, знаючи практично зміст доповіді, яка була підготовлена доповідачем моніторингового комітету.
    Ведучий: Ця доповідь є фактично оцінкою діяльності Ваших попередників у Мін`юсті, адже Мін`юст є профільною інстанцією, яка відповідає за виконання повноважень. Остання резолюція ПАРЕ щодо обіцянок була дуже критичною, і депутати, наприклад, політики говорили про те, що через те, що Мін`юст був дуже непродуктивним, не було ратифіковано 45 угод із 200.
    Сергій Головатий: Я не схильний давати оцінки своїм попередникам, це перше.
    Друге, дійсно Україна перебуває в списку тих п`яти-шести країн Ради Європи, які мають найнижчий показник за ратифікованими європейськими конвенціями. Европейська конвенційна спадщина нараховує десь 200 конвенцій з лишком. Україна ратифікувала тільки 46. Подивіться, що це за відсоток. А власне я думав, що ми повинні, ми зобов`язані підняти цю планку, ну бодай, до ста довести. Я не знаю, як це швидко можна зробити, але не можна бути ом Ради Європи 10 років, і за 10 років ратифікувати 46 конвенцій. Подивіться - це 4 конвенції на рік.
    Ведучий: Це зроблено, власне, за нової влади. Ви стали представником цієї нової влади. Як пришвидшити процес?
    Сергій Головатий: Це нескладно зробити, тому що конвенції Ради Європи не є складними. Їх просто треба вносити до Парламенту вчасно, і практично кожний пленарний тиждень їх ратифіковувати. Там немає проблем особливих. Розумієте, адже за нашою Конституцією, ратифіковані договори складають систему, входять до системи національного законодавства. Нам, таким чином, треба приводити свою національну правову систему до того, що є в Раді Європи, і все. Тому, власне, одним з пріоритетів буде пришвидшення ратифікації Європейських Конвенцій.
    Ведучий: Екс-міністр юстиції Роман Зварич посилався на проблеми, пов`язані з узгодженням їх з різними інстанціями.
    Сергій Головатий: Мене мало цікавить в цій ситуації позиція Генпрокуратури. Власне, Прокуратура не входить до виконавчої влади, і, власне, Кабінет Міністрів України подає або Президент на ратифікацію. У Прокуратури специфічні функції. Це орган переслідування, це орган на сьогоднішній день нагляду, це орган слідства. Я не думаю, що Прокуратура в принципі має бути причетною до візування конвенцій, тому що це питання виконавчої влади.
    Ведучий: Святослав Піскун напередодні сказав, що він буде вибудовувати спільну партію з Вами. Як Ви вважаєте, у Вас складеться співпраця з ним?
    Сергій Головатий: Це складно зрозуміти, тому що знову ж таки я належу до виконавчої влади. Прокуратура – це спеціальний орган, який здійснює особливі функції, і він є незалежний: незалежний орган кримінального переслідування, орган обвинувачення, орган слідства, - він не може бути пов`язаний з виконавчою владою. Тому наші компетенції не пересікаються. Тому я не можу сказати, не можу зрозуміти, про яку співпрацю може йти мова. Співпраця – це, коли два рівних суб`єкта укладають якийсь договір про співпрацю: чи дві держави, чи дві юридичні особи. У нас різні компетенції, вони абсолютно не пересікаються.
    Ведучий: Головна претензія ПАРЄ - це нерозслідувана до кінця справа Гонгодзе. Чи можете Ви пришвидшити цей процес? Ви, як і більшість критиків дії Прокуратури, вважаєте, що все упирається в особистість самого Святослава Піскуна?
    Сергій Головатий: Великою мірою так. Тому що власне всі проблеми, найголовніші проблеми по справі Гонгадзе, виникли саме на етапі, коли було виокремлено із загальної п`ятирічної справи слідства маленьку частинку щодо трьох міліціонерів. Власне, це було дивне рішення: виокремити тільки частину стосовно виконавців, не пов`язуючи й абсолютно відриваючи її взагалі від всіх витоків цієї справи, від п`ятирічної давності і всього процесу перебігу, який надзвичайно суперечливий.
    Ведучий:.: Чи може довести до кінця справу нинішній генпрокурор?
    Сергій Головатий: Ні. Я перекй глибоко – ні. Він зробив багато помилок. Це має зробити вже новий генпрокурор.
    Ведучий: Ви обіцяли з`ясувати законність рішення Печерського суду про поновлення Піскуна. Сказали, що, можливо, зробите висновки відносно того, як виправити нібито помилку.
    Сергій Головатий: Ні. Я такого не обіцяв. Я глибоко перекй, що жоден Указ Президента стосовно призначення чи звільнення посадових осіб в рамках здійснення Президентом своїх конституційних прав не може бути оскаржений до суду загальної юрисдикції. Це конституційні повноваження Президента, і Указ Президента, з цієї точки зору, може бути оскаржений тільки до Конституційного Суду. Ви можете собі уявити цю вагу Указів про звільнення/призначення міністрів, заступників міністрів, глав адміністрацій...
    Давайте тоді будемо оскаржувати, тоді почнемо з Віктора Шишкіна, якого Верховна Рада 1992 чи 1993 році звільнила, і Потебенька… Звичайно, це всі зараз будуть міністри оскаржувати своє звільнення. Коли суддя суду загальної юрисдикції приймає рішення про визнання Указу Президента незаконним - це абсурд, юридичний абсурд. Тому глибоко непокоїть або непрофесіоналізм, або чиста заангажованість цих суддів, які приймають такі справи до розгляду і визнають незаконними. Я сказав, що як Вищої Ради юстиції, Міністр за посадою обов`язково буду цікавитися, що лежало в основі рішення того чи іншого судді прийняв до розгляду справу в рамках загальної юрисдикції стосовно законності Указу Президента.
    Ведучий: Сам Святослав Піскун говорить, що головною перешкодою у розслідуванні є зараз недоступність самого Миколи Мельниченка. Наскільки реально отримати його свідчення?
    Сергій Головатий: Я думаю, що в такій ситуації, по-перше, це не так. Немає проблеми недоступності майора Мельниченка. Це я знаю із особистого спілкування з ним, тому що я представляю його інтереси в Європейському суді.
    Ведучий: Чому він досі не приїхав?
    Сергій Головатий: Я вважаю, що допоки Центральна виборча комісія, яку очолює пан Давидович, не виконає рішення вже Верховного Суду України - можете собі уявити, рішення Верховного Суду України стосовно виконання рішення Європейського суду з прав людини по справі Мельниченка, яке певною мірою могло би розв`язати питання повернення Мельниченка в Україну, який хоче повернутися в Україну, - всі заяви про якусь його закритість чи небажання дати свідчення є неправдивими.
    Ведучий: А його свідчення можуть дійсно дати поштовх для закриття справи Гонгадзе?
    Сергій Головатий: Думаю, що так. Він один із свідків. Він один із живих ще свідків.
    Ведучий: Ви заторкнули тему виборів. Поговоримо про останні заяви спікера Литвина. Він, на відміну від багатьох, - за загальну депутатську недоторканність. Збирається у відставку, якщо мову про недоторканність депутатів місцевих рад визнають конституційною. Яке Ваше ставлення до цього Закону, до цієї заяви?
    Сергій Головатий: Відповідно до Європейських стандартів імунітетом можуть бути наділені лише представники народу у національному представницькому органі – парламенті і бути звільненні лише від відповідальності за слово, сказане з парламентської трибуни або в межах приміщення парламенту, бо їх народ посилає в парламент говорити від імені народу, думати, висловлювати свою думку. Лише за це. Тому я вважаю, що ми маємо і в своїй національній системі, і в своїй Конституції досягти цього европейського стандарту. На даний час у нас депутати мають практично абсолютний імунітет. Що б вони не зробили - притягнення їх до кримінальних відносин має здійснюватись через Верховну Раду.
    Немає в жодній Європейській країні того, щоб депутати від громад, які займаються місцевими питаннями, мали якийсь імунітет. Їм нема від чого захищатися.
    Національні парламенти вирішують питання безпеки, оборони інші питання, які стосуються національної безпеки країни, тому тільки їх депутати можуть бути захищені імунітетом, і тільки в зв`язку з висловленим словом у парламентських стінах.
    Ведучий: Останні слова Віктора Ющенка з недавніх заяв, які він робив щодо Уряду Єханурова - це те, що Уряд має бути неполітичним, і багато міністрів, за словами Президента, можуть не опинитися в виборчих списках взагалі. Це стосується Вас? Ви збираєтеся брати участь у виборах?
    Сергій Головатий: Це питання - брати, не брати – це питання політики. Я би хотів від цього питання відійти. В мене є завдання Міністра юстиції - працювати у цей період.
    Ведучий: Але період короткий...
    Сергій Головатий: Короткий. Тому мені немає коли гаяти час. І питання виборів на моєму порядку денному поки що не стоїть.
    Ведучий: Зрозуміло. Дякую за відповіді.
    ELCOMART Выборы 2006
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.