• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закарпатський НРУ вимагає припинити репресії проти себе
    Опубликовано: 2005-11-11 14:48:00
    «Вимагаємо припинити репресії і політичну розправу над Закарпатським Рухом» – із таким закликом звернувся провід Закарпатської крайової організації НРУ до центральної контрольно-ревізійної комісії НРУ, ХVІ Всеукраїнським зборам (з’їзду) НРУ. У заяві ЗКО НРУ йдеться: «як уже всі переконались, після того, як Закарпатська крайова організація НРУ 24 березня 2005 р. звернулась з проханням до п. Б. Тарасюка з тим, щоб через перевантаженість на посаді міністра закордонних справ України, він не балотувався на наступну каденцію на голову НРУ, розпочався цілеспрямований тиск на нашу організацію і переслідування її голови п. В. Піпаша». Про це Західну інформаційну корпорацію повідомили 11 листопада у ЗКО НРУ.
     
    Подаємо заяву Закарпатської крайової організації НРУ з незначними скороченнями:
    «До того ж, чим менше залишається часу до звітно-виборного з’їзду НРУ, тим більше відчувається нездорова атмосфера в Русі. Зокрема тих рухівців, котрі, незважаючи на переслідування від попередньої влади, були незламними організаторами й творцями цієї партії і впродовж 16 років вважаються її рупором, зараз вище керівництво Руху вирішило, т.б. мовити, розігнати, а їхні плоди довготривалої діяльності «прихватизувати» перед вибрами-2006. При цьому застосовуються настільки брудні методи, що ніхто не міг раніше подумати, щоб таке стало можливим в цій, національно-демократичній, партії.
     
    Аналізуючи всі події, які вже 8 місяць тривають навколо нашої організації, ми стали свідками, наскільки цинічно і навмисно вищим керівництвом Руху нищиться авторитет Закарпатського Руху та Народного Руху України взагалі, а також завдаєтся йому шкода. Нас обурює те, що, як і перед будь-якими виборами, наразі знову з’являються якісь особи, або групи людей, які, як трутні, нездатні для роботи в Русі, але постійно прагнуть скористатися плодами іншого. У випадку з нами – тим, що здобули закарпатські рухівці впродовж кропіткої, послідовної і невтомної своєї діяльності.
     
    При цьому "трутні-прихватизатори" застосовують усілякі позастатутні, неправові, амі і недемократичні дії, яким ми хочемо дати свою оцінку та вимагаємо від керівництва Руху невідкладних дій для збереження Закарпатського Руху і Народного Руху взагалі, а також термінової відповіді на всі нижчепоставлені запитання:
     
    1. Ще 3 серпня 2005 р. управою Закарпатського НРУ була надіслана Ухвала розширеного проводу від 28 липня 2005 р., на яку донині ми не отримали жодної відповіді. В ній зверталось, цитуємо:
     
    "1. До заступника Голови НРУ, керівника Апарату ЦП НРУ п. Василя Куйбіди про те, щоб надіслав Закарпатській КО НРУ для ознайомлення інформацію "Про Закарпатську обласну (крайову) організацію Народного Руху України", з якою п. В. Куйбіда виступав 17.05.2005 р. на Політраді НРУ, позаяк це питання розглядалось не тільки без голови ЗКО НРУ, на яку останній не був запрошений, а й без жодного представника від Закарпаття, що суперечить правовим та етичним нормам.
     
    2. До Голови НРУ п. Бориса Тарасюка та оргвідділу НРУ з тим, щоб дали нам відповіді на такі питання:
     
    – ЧОМУ в текстовій частині інформації "Підсумки діяльності НРУ в 1 півріччі 2005 р." Закарпатський НРУ вказаний серед таких, де не збільшилась кількість осередків, хоча у вчасно направлених звітах Закарпатським Рухом указано про утворення 6 осередків?
    – ЧОМУ Закарпатський НРУ у текстовій частині "Підсумки діяльності НРУ в 1 півріччі 2005 р." характеризується таким, що за 1 квартал 2005 р. в ньому не зросла кількість ів Руху? Адже вона зросла на 76 осіб, про що також вчасно повідомлялось у звітах?
     
    Підсумовуючи вищезазначене, складається враження, що показники росту Закарпатської крайорганізації НРУ НАВМИСНО замовченні у "Підсумках", які нещодавно були розіслані по всіх обласних організаціях, мабуть, з тим, щоб Закарпатський Рух в їхніх очах виглядав непривабливо – таким, який працює погано.
     
    Як свідчить висновок Центральної контрольно-ревізійної комісії від 21.11.2005 р., вона не розглядала ретельно всі заяви, ухвали та скарги Закарпатського Руху, тому і прийняла однобічне рішення, яке, мабуть, її примусили зробити, або з якихось ін. причин. Тож, згідно до Закону України "Про звернення громадян" (у даному випадку громадяни – це и ЗКО НРУ) вимагаємо від керівників Руху, вказаних в ухвалі, відповісти на запитання, які містяться в ній, а Центральну Контрольно-ревізійну комісії ПРОСИМО ретельно вивчити і дослідити вищезазначене.
     
    Позаяк від вищеназваної ухвали ЗКО НРУ минуло чимало часу, у нас накопичилось ще низка питань, на які теж чекаємо термінової відповіді від керівництва, а від ЦКРК – розслідування. Зокрема:
     
    2. Вимагаємо відповіді і пояснення від керівника апарата ЦП НРУ п. В. Куйбіди:
    – ЧОМУ на засідання Політради, коли на порядку денному стояло питання про ЗКО НРУ, ні В. Піпаша, ані когось із його заступників ЖОДНОГО РАЗУ не було запрошено?
     
    Свідченням цього є те, що, наприклад, інформація про засідання 17 травня Політради була відправлена в ЗКО НРУ із Києва 16 травня після 11.00 год. і отримана нами в 12.16 год., коли виїхати з Ужгорода вже було, практично, неможливо.
     
    А про те, що Політрада засідала 6 вересня, ми дізнались аж 14 вересня, коли в черговий раз отримали рішення "Про Закарпатську КО НРУ".
     
    – ЧОМУ на засіданнях Політради оголошувалась неправда, що начебто В. Піпаш не хотів приїжджати на засідання (як поінформувала нас п. Атена Пашко)?
     
    3. До цих пір ні керівник апарату ЦП В. Куйбіда, ні Центральна КРК не відповіли на скаргу голови ЗКО НРУ В. Піпаша, датовану 20.04.2005 р., в якій мовилось про порушення вищим керівництвом Руху статуту НРУ. Зокрема, про фальсифікацію ухвали ЦП НРУ від 02.04.2005 р., адже питання про Закарпатський Рух на це засідання не було внесене і не розглядалось.
     
    4. В ухвалах Політради і Центрального проводу жодного разу не давався ґрунтовний аналіз порушень, яких, буцімто допустив В. Піпаш. Згідно до правових норм, якщо б такі були, вони повинні містити детальний аналіз. Але в усіх Ухвалах наводиться лише перелік документів. Це засвідчує, що під час написання ухвал "письменниками" або організаторами просто-на-просто з голови бралось абищо: головне, щоб щось було. А, щоб їх було побільше, вписано Ухвали, навіть, за 2003 та 2004 рр. До речі, якби п. Піпаш дійсно їх порушував, то рішення приймались би ще в ті роки. Але за всі 16 років В. Піпаш не мав жодного зауваження, не те, що догани!
     
    Тож вимагаємо від керівника апарату ЦП НРУ В. Куйбіди терміново надіслати нам детальні аналізи тих всіх "порушених" документів, про які йдеться в усіх прийнятих упродовж останніх 8 місяців Ухвал ЦП і Політради щодо ЗКО НРУ і В. Піпаша особисто!
     
    5. Аналізуючи отримане від 27.09.2005 р. рішення оргкомітету з підготовки проведення позачергової звітно-виборної конференції ЗКО НРУ, дивує абсурдними звинуваченнями, якими наповнений цей документ – з початку і до самого кінця. Зауважимо, що саме цей недолугий наклепницький папір рекомендував виключити із Руху п. Піпаша і не визнати звітно-виборну конференцію такою, що відбулася.
     
    Тому вимагаємо від Б. Костинюка і Центральної КРК, яка повинна була вивчити це абсурдне Рішення, РОЗ’ЯСНИТИ: про які, зазначені в ньому систематичні невиконання В. Піпашем рішень Політради і ЦП йдеться?...»
     
    «…Може, ЦКРК найде іншого порушника? А також і того, хто постійно ініціює Політрадою прийом людей в Закарпатську крайову організації НРУ, порушуючи Статут Руху? Тим паче, що цей "прийом" відбувається списками, а не заявами. Також вимагаємо з’ясувати: як таких осіб, як, наприклад, П. Чучка, який досі не повернув документи і печатку Ужгородського Руху і паплюжив Рух й В. Чорновола та перебуває в кількох партіях, Політрада, порушуючи Статут НРУ, поновила, не консультуючись із ЗКО НРУ? Лише через те, що один "рухівець" прагне стати мером Львова чи хоч якимось міністром, а другий – мером Ужгорода?
     
    Підсумовуючи всі вині "порушення", про які йдеться в рішенні оргкомітету, взагалі незрозумілим й абсурдним є її висновок, цитуємо:
     
    "1. Вважати позачергову конференцію Закарпатської обласної (крайової) організації НРУ такою, що не відбулася через провокаційні дії В.Піпаша, що завдали шкоди авторитету Руху.
     
    2. Звернутись до керівних органів Руху з пропозицією про виключення В.Піпаша з ів НРУ".
     
    Тому вимогливо просимо Центральну контрольно-ревізійну комісію повернутися до розгляду питання щодо відповідності і правомочності вищевказаного рішення, яке виніс оргкомітет, хоча з усього вищенаведеного зрозуміло, що завданням оргкомітету було ні в якому випадку не допустити, щоб В. Піпаш далі очолював Закарпатський Рух. А, позаяк ще під час реєстрації делегатів на звітно-виборну конференцію представники оргкомітету зрозуміли, що закарпатці знову оберуть п. Піпаша головою організації, вирішили будь-яким чином зірвати конференцію, тому повскакували з президії і вийшли з зали. Бо, мабуть, не знаючи Статуту Руху, повважали, що не робоча президія, а саме вони повинні проводити конференцію.
     
    Делегати звітно-виборної конференції без вагань виступатимуть свідками, що цю конференцію зірвав не В. Піпаш, а сам оргкомітет, образивши, до речі, такою неповагою гідність делегатів. До теми: про хід конференції і те, як оргкомітет покидав залу, є відзнята плівка обласного телеканалу "М-студіо", можемо надати як офіційне підтвердження.
     
    Ще раз наголошуємо, що ми вимагаємо відповіді на всі викладені запитання та термінового розслідування всіх висновків, позаяк не погоджуємось із рішеннями ні Центральної КРК (від 21 жовтня 2005 р.), ані Ухвалою Центрального Проводу НРУ (від 22 жовтня 2005 р.), і, тим паче з тим, наче Володимир Піпаш є порушником, і треба рекомендувати З’їзду НРУ виключити його з партії.
     
    Також абсолютно не погоджуємось і заперечуємо те, що В. Піпаш завдав шкоди авторитетові Руху і нібито вчинив якісь провокаційні дії, через що позачергова звітно-виборна конференція ЗКО НРУ вважається такою, що не відбулася. Адже саме завдяки тому, що В. Піпаш упродовж понад 10 років очолює нашу організацію і редагує газету "Карпатський Голос", рейтинг Руху в області, БЕЗСУМНІВНО, є найвищим серед національно-демократих партій області. І нас дуже хвилює, що в цей час, коли інші партії лише починають розбудовуватися, а НРУ є структурована по всій області, — чиниться розправа над нашим головою та всім Закарпатським Рухом лише через те, що ЗКО НРУ в березні м-ці висловив прохання до п. Б. Тарасюка!
     
    Що ж це за керівництво, яке навмисно знищує одну зі своїх обласних організацій?! Тим більше у дуже складній, на наш погляд, "стратегічній" області України та перед виборами! Таким діям керівних органів НРУ зрадіють лише вороги України: політичні русини, сепаратисти, які знову піднімають голову, есдеки, комуністи, ратушняки та ін.
     
    антидержавники. Настільки безглуздої і нищівної ситуації раніше не можна було й уявити: замість допомоги, вирішили Рух взагалі знищити. Причому свідомо. Тож на чий млин "ллють" воду шановний п. Б. Тарасюк і В. Куйбіда? Особливо останній. Бо, думаємо, у Бориса Івановича не вистачає часу, щоб вникнути у цю ситуацію, а може, деякі "рухівці" і не дають можливості?»
     
    Закарпатська НРУ вимагає: «щоб до процесу повторного детального вивчення Центральною КРК усіх матеріалів було залучено широке коло закарпатських рухівців або взяті до уваги їхні письмові свідчення. А краще, щоб ЦКРК виїхала в Закарпаття і детально ознайомилась з усіма документами і Закарпатським Рухом, який завжди вважався таким, що вірно втілює в життя Чорноволівські ідеї.
     
    В інакшому випадку вважатимемо, що дії Центральної КРК не відповідають покладеним на неї функціям, і тому змушені будемо звертатися в інші інстанції для відстоювання своїх громадянських прав. А дії вищих керівних органів Руху вважатимемо такими, що спрямовані на знищення цієї, колись дуже потужної і авторитетної, партії!»
     
    ЗІК
    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.