• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Постанова ЦВК про затвердження вимог до програмно - технічного комплексу Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори»
    Опубликовано: 2006-01-28 14:10:00

    Постанова ЦВК від 27 січня 2006 року №307

    Про затвердження Вимог до програмно-технічного комплексу
    Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» в окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України
    26 березня 2006 року

    З метою забезпечення відкритості та прозорості підготовки і проведення виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року, оперативного встановлення і своєчасного оприлюднення на території України та за її межами результатів цих виборів, відповідно до частини п’ятої статті 11, пункти 5, 14 частини другої статті 30, частини першої статті 54, частини тринадцятої статті 82 та частини другої статті 92 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, керуючись частиною першою статті 13, пунктом 1, 19 статті 19, статтею 25 Закону України “Про Центральну виборчу комісію”, Центральна виборча комісія постановляє:

    1. Затвердити Вимоги до програмно-технічного комплексу Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» в окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року (додаються).

    2. Цю постанову надіслати Верховній Раді Автономної Республіки Крим, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам, обласним, Київській, Севастопольській міським державним адміністраціям та окружним виборчим комісіям.

    Голова Центральної виборчої комісії Я. Давидович

    Додаток
    до постанови Центральної виборчої комісії
    від 27 січня 2006 року № 307

    ВИМОГИ
    до програмно-технічного комплексу Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Вибори» в окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України 26 березня 2006 року

    1. Склад програмно-технічного комплексу

    До складу програмно-технічного комплексу Інформаційно-аналітичної підсистеми “Вибори народних депутатів України” (далі – Система або ІАС “Вибори народних депутатів України”) Єдиної інформаційно-аналітичної системи “Вибори” (далі – ЄІАС “Вибори”) окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України входять кілька комп’ютерних робочих станцій (далі – станції), об’єднаних у локальну мережу разом з периферійним обладнанням до них та підключених за допомогою комутованих телефонних каналів зв’язку до центрального телекомунікаційного вузла Центральної виборчої комісії.
    Технічний комплекс окружної виборчої комісії складається з обов’язкових та додаткових компонентів.
    Обов’язкові компоненти:
    – основна станція (сервер);
    – резервна станція;
    – модем (2 комплекти);
    – лазерний принтер;
    – джерела безперебійного живлення для основної та резервної станцій, модема та активного мережевого обладнання;
    – телефонні апарати;
    – апарат факсимільного зв’язку;
    – телефонні лінії (не менше трьох ліній – основна, резервна та факси-мільного зв’язку).
    Додаткові компоненти:
    – додаткові робочі станції (2 комплекти);
    – комутатор;
    – джерела безперебійного живлення для додаткових станцій.
    До робочої станції, на якій розгортатиметься база даних ІАС “Вибори народних депутатів України” (далі – основна станція або сервер), підключаються принтер, модем та джерело безперебійного живлення.
    У разі виходу з ладу основної станції вводиться в експлуатацію резервна станція (далі – сервер).
    Сервер за допомогою інтерфейсу RS-232 підключається до зовнішнього модема, що підтримує протокол V.90, локалізованого і сертифікованого для використання на комутованих лініях телефонного зв’язку України. Такий модем підключається до комутованої лінії зв’язку, термінованої на настінну розетку з інтерфейсом RJ-11. Другий модем, перевірений та настроєний, знаходиться в резерві у голови окружної виборчої комісії або системного адміністратора цієї комісії.
    У кожній окружній виборчій комісії обидва модеми мають бути ідентичними.
    Робочі станції з’єднуються в локальну мережу за допомогою комутатора, що має забезпечувати швидкість передачі даних 10/100 Мбіт/с у режимі autodetect. На комутаторі повинно бути не менше 5 портів.
    Для друкування звітів окружна виборча комісія забезпечується лазерним принтером форматом А4 з розподільною спроможністю не нижче 600 dpi та швидкістю друку не менше 8 сторінок за хвилину.
    Сервер та модем підключаються до електромережі 220 В, 50 Гц з обов’язковим використанням джерела (або окремих джерел) безперебійного живлення потужністю не менше 600 ВА і класом не нижче "line interactive". Сумарна ємність батарей джерела безперебійного живлення повинна забезпечувати роботу підключеного обладнання впродовж не менше
    ніж 15 хвилин. Резервна і додаткові станції повинні забезпечуватися безперебійним живленням з урахуванням можливості підключення до цього джерела і комутатора.
    Крім того, в кожній окружній виборчій комісії встановлюється одна додаткова станція для забезпечення здійснення бухгалтерського обліку, розрахунків та моніторингу використання коштів виборчих фондів політичних партій, виборчих блоків політичних партій, кандидатів у народні депутати України від яких зареєстровано Центральною виборчою комісією. Така станція повинна бути укомплектована спеціалізованими прикладними програмами, які використовуються в Державному казначействі України та в Національному банку України.
    Програмно-технічний комплекс окружної виборчої комісії повинен мати три телефонні лінії: одну – для передачі даних, другу – резервну, третю – для факсимільного зв’язку. Оператор зв’язку, який забезпечує надання телефонних ліній, повинен максимально сприяти виділенню цифрових телефонних ліній. Забороняється використовувати такі лінії для інших цілей, ніж обслуговування ІАС “Вибори народних депутатів України”.
    Телефонні апарати, встановлені в окружній виборчій комісії, повинні забезпечувати набір телефонних номерів як у пульсовому, так і в тоновому режимах.
    У приміщенні окружної виборчої комісії, в якому розгорнуто ІАС “Вибори народних депутатів України”, обов’язково встановлюється апарат факсимільного зв’язку. Системний адміністратор програмно-технічного комплексу окружної виборчої комісії має пріоритетне право на використання такого апарата.

    2. Строки встановлення програмно-технічного комплексу

    Елементи програмно-технічного комплексу в приміщенні окружної виборчої комісії встановлюються в такі строки:
    до 1 лютого 2006 року – основна та резервна станції, два модеми (один резервний), комутатор, джерела безперебійного живлення до них, принтер, телефони, апарат факсимільного зв’язку;
    до 10 лютого 2006 року – програмно-технічний комплекс у повному складі (в тому числі додаткові станції).
    Після 3 квітня 2006 року (або не раніше ніж через сім днів після дня голосування) з усього складу програмно-технічного комплексу в кожній окружній виборчій комісії залишається одна основна станція та модем, підключені до центрального телекомунікаційного вузла Центральної виборчої комісії, принтер і джерело безперебійного живлення.
    Після 10 квітня 2006 року (або на п’ятнадцятий день після дня голосування) приміщення окружних виборчих комісій звільняються від усіх елементів програмно-технічного комплексу, якщо інше додатково не визначено Центральною виборчою комісією.

    3. Вимоги до програмно-технічного комплексу

    Мінімальні вимоги до апаратного забезпечення програмно-технічного комплексу окружної виборчої комісії наведено нижче.

     

    Елемент (складова)

    Характеристика (тип)

    Основна та резервна станції

    Центральний процесор

    Pentium IV 2,6 GHz

    Оперативна пам’ять

    512 Mb

    Жорсткий диск

    80 Gb

    Дисковод

    FDD 3,5"

    Дисковод CD-ROM

    наявний

    Ethernet adapter

    10/100 Мбіт

    Com-порти

    Наявність 1 вільного com-порта для підключення модема

    Монітор

    Кольоровий монітор з розміром екрана 17" і розподільною спроможністю не нижче 1024х768

    Клавіатура, миша

    наявні

    Операційна система

    Windows XP Professional (RUS), Service Pack 2

    Програмні додатки

    MS Office 2000 і вище

    Антивірусне програмне забезпечення

    наявне

    Додаткова станція

    Центральний процесор

    Celeron 2 GHz

    Оперативна пам’ять

    256 Mb

    Жорсткий диск

    40 Gb

    Дисковод

    FDD 3,5"

    Дисковод CD-ROM

    наявний

    Ethernet adapter

    10/100 Мбіт

    Монітор

    Кольоровий монітор з розміром екрана 17" і розподільною спроможністю не нижче 1024х768

    Клавіатура, миша

    наявні

    Операційна система

    Windows XP Professional (RUS), Service Pack 2

    Програмні додатки

    MS Office 2000 і вище

    Антивірусне програмне забезпечення

    наявне

    Модеми: 2 ідентичні модеми (у комплекті із з’єднувальними кабелями, блоками живлення).

    Принтер: лазерний з розподільною спроможністю не нижче 600 dpi з комплектом драйверів.

    Мережевий комутатор: швидкість – не менше 10 Мбіт/c, кількість портів – не менше 5.

    Джерела безперебійного живлення: мінімум 2 (для основної та резервної станцій модемів та активного мережевого обладнання); додаткові станції забезпечуються джерелами безперебійного живлення у разі можливості.

    Телефонні лінії: 3 лінії (у разі можливості – цифрові).

    4. Технічний персонал програмно-технічного комплексу

    До складу технічного персоналу програмно-технічного комплексу окружної виборчої комісії входять системний адміністратор та оператори. Підбір кандидатур на зазначені посади забезпечує голова цієї комісії.
    На період з дня утворення окружної виборчої комісії до закінчення її повноважень, тобто до п’ятнадцятого дня після встановлення результатів виборів народних депутатів України, в кожній окружній виборчій комісії роботу програмно-технічного комплексу забезпечують системний адміністратор та оператори, які працюють постійно.

    5. Вимоги до системного адміністратора програмно-технічного комплексу

    Для виконання обов’язків системного адміністратора програмно-технічного комплексу окружної виборчої комісії залучається фахівець, який має досвід роботи системного адміністратора комп’ютерної мережі будь-якого рівня не менше одного року з встановлення та експлуатації локальних комп’ютерних мереж та програмного забезпечення, призначених для підтримки баз даних та віддаленого користувача.
    Системний адміністратор повинен мати досвід роботи щодо:
    – експлуатації засобів обчислювальної техніки та діагностики їх несправностей засобами системного програмного забезпечення;
    – встановлення операційних систем MS Windows 2000 Professional, Windows XP Professional (+Service Pack 2) на окремі комп’ютерні робочі станції;
    – створення локальної комп’ютерної мережі на базі протоколів TCP/IP;
    – налагодження віддаленого доступу до комп’ютерної мережі за допомогою модема;
    – підключення та інсталяції периферійного обладнання (модем, принтер, комутатор, сканер тощо);
    – встановлення та супроводження прикладного програмного забезпечення, в тому числі компонентів пакета програм Microsoft Office;
    – встановлення та налагодження антивірусного програмного забезпечення;
    – встановлення та супроводження інструментального програмного забезпечення, в тому числі систем управління базами даних та драйверів ODBC для доступу до баз даних у локальній мережі;
    – конкретизації та описування порушень, що виникають у роботі програмно-технічного комплексу.
    Системний адміністратор для роботи з програмно-технічним комплексом окружної виборчої комісії обов’язково повинен знати основні положення Закону України “Про вибори народних депутатів України”.
    Набір системних адміністраторів здійснюється до 1 лютого 2006 року – строку встановлення в окружній виборчій комісії основної станції.
    До 20 лютого 2006 року всі системні адміністратори окружних виборчих комісій повинні пройти централізоване навчання з питань розгортання та експлуатації програмно-технічного комплексу. З метою перевірки їх фахової підготовки шляхом тестування виявлятиметься наявність відповідних знань. У разі встановлення невідповідності фахової підготовки системного адміністратора голові окружної виборчої комісії може бути рекомендовано замінити його іншим фахівцем з відповідним досвідом та підготовкою.

    6. Вимоги до оператора програмно-технічного комплексу

    Для виконання обов’язків оператора програмно-технічного комплексу окружної виборчої комісії залучаються відповідні фахівці, які мають досвід роботи з:
    – експлуатації обчислювальної техніки, зокрема персонального комп’ютера та принтера;
    – використання систем управління файлами (створення директорій та піддиректорій, збереження, копіювання, перейменування та знищення файлів);
    – введення, перегляду та коригування інформації засобами прикладного програмного забезпечення;
    – підготовки текстових документів за допомогою текстового редактора Microsoft Word та засобу підтримки електронних таблиць Microsoft Excel з програмного пакета Microsoft Office;
    – системами керування базами даних у межах володіння основними принципами їх роботи;
    – електронною поштою (Outlook Express або Microsoft Outlook пакета Microsoft Office);
    – швидкісного введення текстової та цифрової інформації;
    – конкретизації та викладу (опису) проблем, що виникають при порушеннях роботи програмно-технічного комплексу.
    Рекомендований стаж роботи – не менше двох років.
    Оператор для роботи з програмно-технічним комплексом окружної виборчої комісії обов’язково повинен знати основні положення Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

    Секретар Центральної виборчої комісії С. Дубовик

    Прес-служба ЦВК

    «Обсудить на е Силы Народа»

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.