• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держпромгірнагляд ініціює питання про позбавлення ліцензій на користування надрами 38 суб'єктів господарювання
    Опубликовано: 2006-04-10 12:03:00

    12522 порушень нормативних актів з охорони надр було виявлено Держпромгірнаглядом за три місяці цього року, внаслідок чого 436 об’єктів було призупинено та 384 посадових осіб притягнено до адміністративної відповідальності. До органів Генеральної прокуратури надано 10 подань щодо юридичної відповідальності порушників.

    Окрім того, державний орган нагляду ставить питання щодо анулювання спеціальних дозволів на користування надрами 38 суб’єктам господарювання за порушення чинного законодавства з охорони надр. Серед них: підприємства НАК «Надра Україна», ЗАТ «Укрпрофоздоровниця», ВАТ «Криворізький гранітний кар’єр» та ряд інших приватних структур. Основні причини анулювання: недотримання спеціальних умов користування надрами; припинення діяльності фірми (банкрутство) або якщо підприємець не присту протягом двох років до користування надрами.

    Як відзначають фахівці Держпромгірнагляду, на сьогодні в сфері надрокористування є низка невирішених проблем. На переважній більшості родовищ вуглеводнів власником не виконуються проектні рішення щодо обсягів буріння та введення в експлуатацію свердловин. Це стосується насамперед родовищ ВАТ «Укрнафта» (Рибальське, Бугруватівське, Хухринське) та ДК «Укргазвидобування» (Личаківське, Батрацьке).

    Не всі підприємства складають та погоджують з органами державного гірничого нагляду відповідно до статті 51 Кодексу України про надра щорічні норми відбору. Це призводить до того, що впродовж останніх років перевищені проектні показники з видобутку газу по деяких родовищах ДК «Укргазвидобування» та ВАТ «Укрнафта». Така ситуація може призвести до передчасного їх виснаження та псування.

    У газопромисловому управлінні «Полтавагазвидобування», НГВУ «Охтирканафтогаз», ДАТ «Чорноморнафтогаз» не дотримуються технологічних режимів по свердловинах.

    Ланцюг проблем доповнюють також прісні води. Здійснення надрокористувачами геологічного вивчення та розробки гідромінеральних ресурсів залишають бажати кращого.

    Так, лише у Донецькій області виявлено 359 суб’єктів господарської діяльності (515 водозаборів), які не мають спеціальних дозволів на користування надрами. Запаси прісних вод, що видобували 327 водокористувачів області на 471 водозаборі, не оцінено та не затверджено в Державній комісії по запасам України, а у Сумській області спеціальні дозволи на користування надрами мають лише 8 підприємств. В Автономній Республіці Крим видобуток прісних підземних вод комунальними житлово-експлуатаційними господарствами сільгосппідприємств ведеться взагалі без наявності дозволів. Лише незначна частина суб’єктів господарської діяльності їх отримала у Львівській області.

    Вирішити наявні проблеми у сфері надрокористування, на думку голови Держпромгірнагляду Михайла Саварина, можливо завдяки прискоренню прийняття нової редакції Кодексу України про надра. Також необхідно спростити процедуру надання надр у користування. Вирішити питання щодо забудови площ залягання корисних копалин і внести відповідні зміни до Земельного Кодексу України стосовно заборони розпалювання цих ділянок.

    Найближчим часом Держпромгірнаглядом буде проведено комплексні перевірки стану виконання законодавства з охорони надр і геолого-маркшейдерського забезпечення ведення гірничих робіт на вугільних гірничодобувних підприємствах ДП «Львіввугілля», органів місцевого самоврядування в частині дотримання ними законодавства про надра (Перевальський, Антрацитівський, Лутугинський райони Луганської області), стану виконання законодавства про надра житлово-комунальними підприємствами і водоканалами при розробці родовищ прісних підземних вод тощо.

    Враховуючи ситуацію, яка склалася у сфері надрокористування, керівництвом Держпромгірнагляду ініційовано проведення колегії, яка відбудеться у квітні цього року, за участі представників Генеральної прокуратури України, галузевих органів виконавчої влади, НАК «Нафтогаз України» та її дочірніх компаній та НАК «Надра України». Держпромгірнагляд проаналізує наглядову діяльності з питань охорони і раціонального використання надр за 2004 – 2005 роки, розгляне стан надрокористування в Україні та шляхи поліпшення наглядової діяльності в галузі.

    Інф. Урядовий портал

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.