• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Українська кукурудза: хто активно закуповує та як проходить збір
    Опубликовано: 2024-10-14 17:04:56

    В Україні триває активна збиральна кампанія кукурудзи, під час якої було оброблено 37% від запланованих площ. Незважаючи на те, що врожайність перевищує середні багаторічні показники, вона все ще залишається нижчою за минулорічні дані, становлячи 5,16 тонни з гектара, тоді як у 2023 році цей показник дорівнював 5,46 тонни з гектара. Експерти з «УкрАгроКонсалт» відзначають, що врожайність значно покращилася в процесі збору кукурудзи в північних регіонах України.

    Фахівці також підкреслюють, що відсутність опадів у цьому сезоні дозволила аграріям зекономити на сушінні кукурудзи. На даний момент вологість зерна з полів складає 12-14%, що навіть нижче за стандартні вимоги. Це позитивно впливає на якість та вартість продукції.

    Що стосується експорту кукурудзи, то у вересні було відвантажено 428 тисяч тонн. Цей показник є нижчим порівняно з попередніми роками, однак, за словами аналітиків, ситуація не є критичною. Вони пояснюють, що зниження обсягів експорту обумовлено високими залишками продукції з попередніх років. Наприклад, у вересні 2022 року експорт кукурудзи становив лише 428 тисяч тонн, що практично втричі перевищує середні показники 2017-2021 років, коли у вересні в середньому експортувалося 155 тисяч тонн.

    Топ-3 країн-імпортерів української кукурудзи у вересні цього року включають Італію, Нідерланди та Грецію. Країни ЄС активно закуповують українську кукурудзу: з липня по вересень обсяги імпорту до Європейського Союзу склали 5,2 мільйона тонн кукурудзи старого та нового врожаю. При цьому 50% цього імпорту становила кукурудза українського походження. Для порівняння, в минулому сезоні ЄС імпортував 4,6 мільйона тонн, з яких 46% припадало на українську кукурудзу.

    Експерти «УкрАгроКонсалт» зазначають, що активний попит з боку країн ЄС може сприяти подальшому зростанню експорту української кукурудзи. Наявність конкурентоспроможних цін та високої якості продукції відкриває нові можливості для українських аграріїв на міжнародному ринку.

    Завдяки своїй значній ролі у світовому аграрному секторі, українська кукурудза продовжує залишатися важливим товаром на міжнародній арені. Цього року, незважаючи на труднощі, пов’язані зі збиральною кампанією, Україна має потенціал для подальшого розвитку та зміцнення своїх позицій на ринку зернових.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.