• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експорт української кукурудзи: прогнози та виклики
    Опубликовано: 2024-09-20 12:01:42

    На тлі зниження врожаю кукурудзи як у Україні, так і в Південній Америці, інтерес до української продукції значно зросли. Цей сезон став викликом для імпортерів, які активно реагують на збільшений попит, тимчасом, як пропозиція від українських фермерів залишається обмеженою, переважно через активність агрохолдингів. За даними Всеукраїнської аграрної ради, у вересні було експортовано 200 тисяч тонн кукурудзи, і основні обсяги очікуються у наступні місяці — жовтні, листопаді та грудні.

    У минулому маркетинговому році Україна експортувала близько 30 мільйонів тонн кукурудзи, але цьогоріч очікуються суттєві зменшення через скорочені запаси. Прогнози вказують на збір врожаю на рівні 21-22 мільйонів тонн, з яких значна частина буде використана на внутрішньому ринку. Експортний потенціал оцінюється на рівні 15-17 мільйонів тонн, що майже вдвічі менше минулорічних обсягів.

    На світових ринках підтримується високий попит на українську кукурудзу, особливо в Європі. Наприклад, Іспанія значно збільшила свої закупівлі, що вплинуло на підйом цін до $222-224 за тонну, порівняно зі стартовими $215. Португалія також долучилася до цього процесу, зміцнюючи попит на українську кукурудзу на своєму ринку.

    Проте, українська кукурудза конкурує з американською продукцією, яка пропонується на $2-3 за тонну дешевше, що змушує імпортерів, зокрема з Іспанії, розглядати альтернативи у листопаді та грудні. За останніми прогнозами, ціни на кукурудзу можуть продовжувати зростати в другій половині сезону, досягаючи $200-205 за тонну до кінця року, а навесні ціни можуть піднятися навіть до $220-230. Однак очікується, що найближчі 2-3 тижні можуть призвести до тимчасового просідання цін до $175-178 за тонну.

    Цей сезон виявився складним в контексті змінюючихся ринкових умов і активного конкурентного тиску з боку інших великих експортерів кукурудзи, але українські виробники мають всі шанси впоратися з цими викликами завдяки високій якості продукції та активній підтримці з боку світових ринків.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.