• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Обсяги зовнішньої торгівлі молочними продуктами в Україні досягли $307 млн
    Опубликовано: 2024-09-11 12:05:23

    У період з січня по серпень 2024 року обсяги зовнішньої торгівлі молочними продуктами в Україні досягли $307 млн, що на 7,9% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року ($285 млн). Про це повідомила Спілка молочних підприємств України, підкреслюючи значний приріст у вартості торгівлі молочними продуктами.

    Однак, незважаючи на зростання, зовнішня торгівля молочними продуктами продовжує демонструвати негативне сальдо, яке у 2024 році збільшилося до -$32,6 млн. Це на $1,4 млн більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли негативне сальдо становило -$31,2 млн. Такий розрив між імпортом та експортом свідчить про подальшу залежність України від імпортованих молочних продуктів.

    Згідно з даними, експорт молочних продуктів за вказаний період виріс на 8,3%, досягнувши $137,3 млн у 2024 році порівняно з $126,7 млн у 2023 році. Найбільше зростання спостерігалося в категоріях кисломолочних продуктів, молочної сироватки та сирів. Так, кисломолочні продукти зросли на 27% у натуральному виразі та на 32% у вартості, молочна сироватка — на 43% і 38% відповідно, а сири всіх видів — на 40% та 31%.

    Незважаючи на це, експорт масла та молочних жирів (ТП 0405) знизився на 25% у натуральному вираженні. Однак завдяки зростанню цін на ці продукти, зниження у вартості було меншим — лише 9%. Це свідчить про значне підвищення попиту на ці продукти за кордоном, хоча й не в таких обсягах, як у попередні роки.

    Імпорт молочних продуктів в Україну за січень-серпень 2024 року склав $170 млн, що на 7,6% більше, ніж у 2023 році ($158 млн). Найбільш помітне зростання імпорту спостерігалося в категорії масла та молочних жирів, де імпорт збільшився у 2,3 рази у натуральному виразі та у 2 рази у вартості. Також імпорт сирів зріс на 8%.

    Проте інші категорії продуктів показали зниження імпорту. Зокрема, молоко та вершки незгущені зменшилися у 3,3 рази, молочна сироватка — на 28%, а кисломолочні продукти — на 16%. Незважаючи на деяке зниження імпорту цих продуктів, загальний обсяг ввезених товарів все ще значно перевищує експортні поставки, що підкреслює залежність України від зовнішніх постачань молочних продуктів, особливо у сегментах сирів та молочних жирів.

    Таким чином, на тлі зростання внутрішнього виробництва і експорту молочних продуктів, імпорт все ще перевищує експорт на 24%, що створює виклики для вітчизняної молочної галузі.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.