• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Одеська область розпочинає промислове вирощування бавовни: новий етап аграрного розвитку
    Опубликовано: 2024-09-03 17:03:05

     

    В Одеській області розпочато амбітний проєкт з промислового вирощування бавовни, який має на меті забезпечення потреб армії та легкої промисловості. Згідно з повідомленням Суспільного, на полях Одещини вже розпочато експериментальний посів, який квітне і обіцяє стати важливим етапом аграрного розвитку регіону.

    Директор Українського інституту експертизи сортів рослин Сергій Мельник розповів, що фахівці активно досліджують можливість вирощування бавовни в умовах півдня України. Наразі вивчаються питання щодо поливу та використання врожаю, а також визначаються технічні аспекти вирощування: "Вирішення завдання про промислове виробництво бавовни має велике значення не тільки для легкої промисловості, але й для оборонної сфери. Бавовна використовується у виробництві порохових зарядів, тому її важливість не можна недооцінювати".

    Заступник директора департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики Андрій Кравченко зазначив, що Україна отримала п’ять сортів бавовни, що складає близько 110 кілограмів посівного матеріалу. Перші демонстраційні поля розташовані на площі понад п’ять гектарів по всій Одещині. "Це нова культура для нашого регіону, і до цього часу вона не вирощувалася в демонстраційних масштабах. Одещина, зокрема Бессарабія, є пріоритетним регіоном для цього проєкту", — підкреслив Кравченко.

    Заступник голови комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики Степан Чернявський додав, що для вирощування бавовни потрібна та ж сама техніка, що й для зернових культур. Основна відмінність полягає в процесі збору врожаю. "Ми впевнені, що рухаємося в правильному напрямку. Для подальшого розвитку потрібно забезпечити промислове виробництво і залучити інвестиції для закупівлі техніки. Плани включають обробку не менше 10 тисяч гектарів, але ми сподіваємося на більше", — зазначив Чернявський.

    Фермер Микола Златов, який засіяв бавовну на площі 2,2 гектара, вважає цей проєкт новим і захоплюючим бізнес-викликом. Він наголосив на необхідності розробки чіткої програми для аграріїв, яка забезпечить розуміння всіх етапів виробництва: "Нам потрібно зрозуміти, де розташовані заводи, яка логістика буде забезпечена, і як ми будемо обробляти та реалізовувати бавовну. Це важливо, щоб фермери знали, що робити з вирощеною продукцією".

    Таким чином, розпочате промислове вирощування бавовни в Одеській області має потенціал стати важливою частиною аграрного сектору України, забезпечуючи потреби оборонної та легкої промисловості, а також сприяючи економічному розвитку регіону.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.