• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зростання активності юридичних осіб на ринку землі: як це вплинуло на вартість гектару
    Опубликовано: 2024-09-03 12:08:47

    У липні 2024 року український ринок сільськогосподарських земель демонструє значне зростання як за кількістю укладених угод, так і за площею земель, що перебувають в обігу. Обсяг ринку зріс на 10,2% за кількістю транзакцій та на 4,3% за площею земель порівняно з попереднім місяцем. Це відображає дедалі активнішу участь юридичних осіб у купівлі сільськогосподарських ділянок, що спричинило зростання цін до рекордних рівнів.

    За даними аналітичного огляду, підготовленого "KSE Агроцентр", середньозважена ціна купівлі-продажу гектару землі у липні 2024 року досягла 46,0 тисяч гривень. Це на 4,5% більше, ніж у червні, та на 1,5% більше, ніж у травні. Зростання цін відновилося після короткочасного спаду у попередні місяці, і нині ціни на землю є найвищими за весь час існування ринку.

    Особливе зростання цін спостерігається з моменту відкриття ринку землі для юридичних осіб 1 січня 2024 року. За цей період ціни на всі сільськогосподарські землі зросли на 24%, а на так звані «товарні» землі – на 19%. Це свідчить про суттєве підвищення попиту на землю серед компаній, які розглядають її як перспективний актив для інвестицій.

    Активність юридичних осіб на ринку сільськогосподарських земель продовжує зростати. З початку 2024 року 953 компанії скористалися правом купівлі землі, причому 363 з них придбали принаймні одну ділянку лише у липні. Це найвищий показник за весь час відкриття ринку для юридичних осіб, що підкреслює їхнє дедалі більшу зацікавленість у сільськогосподарських активах.

    Загалом з початку 2024 року юридичні особи придбали 8849 земельних ділянок загальною площею 26,2 тисяч гектарів, з яких 4,7 тисяч гектарів було куплено лише у липні. Це на 5% більше, ніж у червні. Частка юридичних осіб на ринку сільгоспземель у липні 2024 року досягла 24,1%, що трохи перевищує показник червня (23,8%) і суттєво вище середнього показника перших семи місяців 2024 року (18,8%).

    За словами Романа Нейтера, керівника проєкту "Земля незламності" та дослідника "KSE Агроцентр", активність юридичних осіб на ринку землі має потенціал для подальшого зростання. Це обумовлено значною кількістю сільськогосподарських виробників, які займаються вирощуванням зернових культур та соняшнику в Україні, що може призвести до ще більшого зростання частки юридичних осіб у структурі ринку.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.