• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аграрії зіткнулися з викликами, що можуть призвести до дефіциту гречки
    Опубликовано: 2024-09-02 12:08:27

    Цього року українські аграрії зіткнулися з викликами, що можуть призвести до дефіциту гречки на внутрішньому ринку. Скорочення площ посівів та несприятливі погодні умови серйозно вплинули на врожайність цієї культури, що вже викликає занепокоєння серед експертів та споживачів.

    Сергій Громовий, виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки, в інтерв'ю для AgroPortal.ua зазначив, що врожайність гречки у 2024 році очікується значно нижчою порівняно з попередніми роками. Аномальна спека в період цвітіння негативно позначилася на розвитку рослин, що стало одним із головних факторів зменшення врожаю.

    "Цього року в Україні гречкою засіяно всього 87 тисяч гектарів, що, за попередніми оцінками, забезпечить валовий збір на рівні 85-90 тисяч тонн. Це явно недостатньо для задоволення внутрішніх потреб," – наголосив Громовий. За його словами, при такому обсязі врожаю, український ринок може недоотримати близько 30 тисяч тонн крупи, що, безумовно, вплине на її доступність та ціну.

    Громовий також зауважив, що точна кількість населення України наразі невідома, але, за попередніми даними, вона становить близько 25 мільйонів осіб. Враховуючи середнє споживання гречки на людину в 3 кг на рік, загальна потреба внутрішнього ринку складає приблизно 75 тисяч тонн. Проте, за прогнозами Міжнародної асоціації гречки, цьогорічний валовий збір не покриє ці потреби повністю.

    Олег Сидоров, директор департаменту агропромислового розвитку Вінницької ОВА, підкреслив, що ще на початку 2023 року високі ціни на гречку спонукали фермерів збільшити площі посівів до 124 тисяч гектарів. Однак у 2024 році ця цифра знизилася до менш ніж 100 тисяч гектарів. Крім того, липнева посуха лише посилила проблему, ще більше зменшивши врожайність.

    "Усі ці фактори неминуче призведуть до підвищення цін на гречку. Якщо тенденція до скорочення посівних площ збережеться і в наступному році, ми можемо побачити повернення цін до рівня, який спостерігався наприкінці 2022 – початку 2023 року, коли вони сягали тризначних значень," – зазначив Сидоров.

    Таким чином, споживачам варто готуватися до можливого підвищення цін на гречку в найближчі місяці. Чи зможе уряд або ринок знайти рішення для стабілізації ситуації – покаже час, але наразі перспективи залишаються невтішними.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.