• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нові правила експорту агропродукції до ЄС: що зміниться для українських виробників
    Опубликовано: 2024-06-03 12:07:30

    З 5 червня набудуть чинності нові правила безмитної та безквотної торгівлі агропродукцією з ЄС, які діятимуть протягом року. Оновлені умови торкнуться шести видів продукції, встановлюючи квоти на основі середнього показника врожаю за другу половину 2021 року та 2022-2023 роки.

    Про це повідомив виконувач обов’язків міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час виступу на конференції Grain Ukraine. Інформацію передає пресслужба Мінагрополітики.

    Зміни стосуються експорту цукру, яєць, м'яса птиці, кукурудзи, крупи та меду. Висоцький зазначив, що квота на експорт цукру до ЄС на рівні 262 тисяч тонн вже вичерпалася. У зв'язку з цим з 1 червня уряд запровадив нульову квоту на цукор, яка діятиме до кінця року. Проте, українські агровиробники продовжують експортувати цукор до країн Африки, Близького Сходу та Великобританії.

    Висоцький також наголосив, що виробництва цукру для внутрішнього споживання в Україні є достатньо, тому внутрішній ринок не відчує дефіциту.

    Важливо підкреслити, що Європейський Союз є найбільшим торговельним партнером України. У 2023 році близько 60% української агропродукції було експортовано саме до країн ЄС.

    Виконувач обов’язків міністра повідомив, що найближчим часом вступлять в силу нові закони, які забезпечать механізми прозорого та безперешкодного експорту. Серед нововведень передбачено встановлення мінімальних цін на експорт зернових, олійних культур, горіхів і меду. Також буде запущена система простежуваності виробленої продукції через Державне агентство реєстрації (ДАР).

    Міністерство аграрної політики розробляє алгоритм впровадження цих змін, які будуть опубліковані для громадського обговорення. Це дозволить усім зацікавленим сторонам внести свої пропозиції та зауваження, що сприятиме ефективній реалізації нововведень.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.