• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Цінові тенденції на харчові продукти: що очікувати в другому півріччі
    Опубликовано: 2024-05-06 13:08:08

    У другій половині 2024 року очікується підвищення цін на сирі продукти харчування через зменшення очікуваного врожаю. Про це свідчить інфляційний звіт Національного банку України.

    Прогнозується, що у короткостроковому періоді ціни на сирі продукти залишатимуться дешевшими, ніж у минулому році.

    У березні 2024 року ціни на сирі продукти знизилися на 4,9% порівняно з попереднім роком. Це третій випадок за останні 25 років, коли спостерігається таке значне зниження. Варто відзначити, що раніше така ситуація спостерігалася лише в березні 2012 та 2013 року, коли економіка зазнавала стагнації.

    Згідно з звітом Нацбанку, у 2024 році на зниження цін сирих продовольчих товарів також вплинув урожай. Пропозиція продуктів на одну особу була найвищою в історії України, переважно через міграцію населення за кордон.

    Додатково на пропозицію сирих продуктів позитивно вплинули м’яка зима та раннє потепління, а також тимчасова переорієнтація виробників на внутрішній ринок через блокаду кордону.

    У умовах обмежених можливостей експорту протягом 2021-2023 років відбулося значне зниження цін на сировину та корми, що вплинуло на ціни для споживачів.

    Відзначається, що за попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 мільйони тонн, що на 10% менше порівняно з показниками 2023 року.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.