Цінові тенденції на харчові продукти: що очікувати в другому півріччі

06 май, 13:08

У другій половині 2024 року очікується підвищення цін на сирі продукти харчування через зменшення очікуваного врожаю. Про це свідчить інфляційний звіт Національного банку України.

Прогнозується, що у короткостроковому періоді ціни на сирі продукти залишатимуться дешевшими, ніж у минулому році.

У березні 2024 року ціни на сирі продукти знизилися на 4,9% порівняно з попереднім роком. Це третій випадок за останні 25 років, коли спостерігається таке значне зниження. Варто відзначити, що раніше така ситуація спостерігалася лише в березні 2012 та 2013 року, коли економіка зазнавала стагнації.

Згідно з звітом Нацбанку, у 2024 році на зниження цін сирих продовольчих товарів також вплинув урожай. Пропозиція продуктів на одну особу була найвищою в історії України, переважно через міграцію населення за кордон.

Додатково на пропозицію сирих продуктів позитивно вплинули м’яка зима та раннє потепління, а також тимчасова переорієнтація виробників на внутрішній ринок через блокаду кордону.

У умовах обмежених можливостей експорту протягом 2021-2023 років відбулося значне зниження цін на сировину та корми, що вплинуло на ціни для споживачів.

Відзначається, що за попередніми оцінками Мінагрополітики, у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 мільйони тонн, що на 10% менше порівняно з показниками 2023 року.


Адрес новости: http://agrinews.com.ua/show/339613.html



Читайте также: Торгово-промышленные новости ELCOMART.COM