• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Картопля в Україні: Рекордні ціни та динаміка експорту
    Опубликовано: 2023-12-15 18:06:32

    Аналітики EastFruit звертають увагу на те, що оптові ціни на картоплю в Україні наразі рекордно високі, навіть якщо оцінювати їх у доларах США. За словами експертів, кількість $0,35 за кілограм — небачено висока ціна на картоплю до кінця першої декади лютого.

    Високі ціни на картоплю мали вагомий внесок у загальну інфляцію та продуктову інфляцію в Україні. За рік оптова ціна на картоплю зросла на 117%, що становить 2,2 раза більше.

    Певний прогрес в підвищенні якості картоплі відзначається, проте основна причина зростання цін полягає в зміні співвідношення попиту та пропозиції. Після подій 2022 року, коли багато жителів сільської місцевості почали вирощувати картоплю через потребу в продовольчій безпеці, виник надлишок пропозиції, призвівши до обвалу цін.

    У сезоні 2023/24 пропозиція картоплі дещо знизилася. Україні вдалося збільшити обсяги експорту картоплі, але географія поставок залишається обмеженою, з Молдовою, яка приймає понад 90% усіх поставок, як головним імпортером.

    Україна експортує картоплю після миття та доопрацювання для супермаркетів. Зростання цін може, однак, вплинути на ринок та призвести до переорієнтації постачальників на внутрішній ринок.

    Вища оптова ціна на картоплю є важливим трендом для українських виробників, що сприятиме збереженню стійкості професійного сегмента вирощування цього важливого для країни продукту.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.