• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна збільшила виробництво та експорт соняшникової олії на 25% за останній рік
    Опубликовано: 2023-09-12 13:05:52

    Україна продемонструвала значний зріст виробництва та експорту соняшникової олії, а також соняшникового шроту, протягом маркетингового року 2022/2023. За даними асоціації Укроліяпром, цей показник зріс на 25,4%, а соняшникового шроту - на 27,3%.

    Варто відзначити, що експорт насіння соняшнику скоротився на 58% проти аналогічного періоду минулого року протягом перших вісім місяців 2023 року. Це стимулювало збільшення об'ємів обробки соняшникового насіння на внутрішніх підприємствах та виробництво продукції з високою доданою вартістю.

    У той же час виробництво та експорт соєвої олії також зросли на 18%, а експорт соєвого шроту збільшився на 19,4%. Проте ці показники могли бути ще вищими, якби було збільшено обсяги обробки сої всередині країни, зокрема з урахуванням транспортування продуктів обробки.

    Хоча передбачається, що виробництво насіння соняшнику зросте на 15% у 2023/2024 маркетинговому році, очікується, що ресурси соняшникового насіння можуть зменшитися через недостатні початкові запаси на початок року. Асоціація наголошує на важливості максимального використання внутрішніх можливостей для обробки соняшникового насіння та вирішенні логістичних питань щодо постачання соняшникової олії та шроту на експорт.

    Значне збільшення перероблення насіння ріпаку у врожаї 2023 року призвело до значного зростання експорту ріпакової олії в липні-серпні 2023/2024 маркетинговому році, збільшивши обсяги експорту понад у 20 разів порівняно з аналогічним періодом минулого року.

    У наступному маркетинговому році передбачається значне зростання виробництва основних видів насіння олійних культур на 18,8%. Цей ріст обумовлений збільшенням площ під цими культурами на 12,1% та підвищенням урожайності в середньому на 5,7% завдяки сприятливим погодним умовам. Найбільший приріст очікується у виробництві насіння соняшнику, де збільшення виробництва планується на рівні 15%.

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.