• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вирощування озимої пшениці твердих сортів забезпечує аграріям більший прибуток
    Опубликовано: 2023-09-11 18:45:12

    За однакових погодних умов та підживлення урожайність твердої озимої пшениці в середньому буде на 10-15% менша за показники м’якої пшениці. Але тверда пшениця значно виграє в ціні.

    Про це розповів фахівець з практичної агрономії, доктор сільськогосподарчих наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. Юр‘єва Сергій Авраменко, спираючись на проведені багаторічні дослідження.

    «Мало аграріїв знають про сорти озимої твердої пшениці, але ті, хто її вирощує, мають великий зиск. Уже кілька років поспіль одне фермерське господарство на Полтавщині вирощує пшеницю твердих сортів, яка займає 80% від усієї пшениці: близько 800 га — яра пшениця твердих сортів і 200 га твердої озимої пшениці. Минулого року, який виявився екстремальним, отримали однакову урожайність як твердої, так і м’якої пшениці — 37 ц/га, але була значна різниця в ціні. М’яку здавали по 4 тис. грн/т, а тверду — по 14-18 тис. грн/т», — зазначає Сергій Авраменко.

    За його словами, вартість твердої пшениці завжди вища, але наскільки вона різниться кожного сезону, прогнозувати складно.

    Науковець також поділився результатами дослідження, проведеного на демополях Інституту рослинництва ім. Юр‘єва: без використання добрив сорти озимої м’якої пшениці в середньому показали урожайність 5,8 т/га, сорт твердої пшениці Приазовська — 5,3 т/га. За умов наявності азотного підживлення м’яка пшениця мала урожайність 6 т/га, тверда — 5,3 т/га.

    • Сергій Авраменко додає, що під час вирощування озимої пшениці твердих сортів потрібно пам’ятати, що вона має нижчу зимостійкість, ніж озима м’яка пшениця.

    https://ukragroconsult.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.