• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні змінилася вартість землі
    Опубликовано: 2023-06-26 14:04:56

    Понад 145 тис. угод купівлі-продажу земельних ділянок сукупною площею майже 325 тис. га було укладено станом на 1 червня 2023 року з моменту відкриття ринку землі. Про це говориться у звіті про стан ринку земель в Україні, підготовленому експертами KSE Агроцентру за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку — АГРО, пише agronews.ua.

    За даними експертів, середньозважена ціна на сільськогосподарські землі у 2023 році становила 35,4 тис. грн/га. Це на 13,5% більше, ніж у 2022 році та майже на 22% більше, ніж у 2021 році. Найдорожчою з початку 2023 року була земля в Київській та Львівській областях.

    «Угоди з купівлі-продажу на сільгоспземлі укладаються переважно на так звані «товарні землі» (із цільовим призначенням «Для ведення товарного сільськогосподарського виробництва») та землі ОСГ («Для ведення особистого селянського господарства»), що демонструє інтерес покупців до сільгоспземель передусім з метою ведення аграрного виробництва», — зазначають експерти.

    Згідно зі звітом, середньозважена ціна купівлі-продажу ділянки сільгоспризначення з 1 липня 2021 року до червня поточного року складає 30,32 тис. грн/га.

    «Земельний ринок в Україні, попри воєнний стан, залишається ліквідним і привабливим для інвесторів. Найвищі показники ліквідності спостерігаються переважно у центральних областях України, де частка сільгоспземель в обігу перевищує 1%», — додають у KSE.

    Водночас проведений аналіз вказує на дві системні проблеми: низький рівень реєстрації цін у Державному реєстрі речових прав та заниження ціни на землю під час проведення транзакцій.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.