• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, що суттєво гальмує розвиток овочівництва в Україні
    Опубликовано: 2023-06-16 17:05:31

    Нині вирощувати овочі в Україні – це своєрідна гра, за умовами якої кожен фермер повинен не тільки виростити, а ще й знайти збут для своєї продукції. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

    Минулі 15 років овочі в Україні дорожчі, ніж в Європі. І проблема не в землі, чи у методах вирощування, а у відсутності системності. Про це розповів Андрій Марущак, комерційний директор компанії “Ван Дайк Технікс‎”.

    Особисто я вважаю, що проблема в тому, що у нас немає системності. Розглянемо будь-якого голландського, угорського чи німецького фермера: він знає, що у нього контракт рітейла, наприклад, на 10 тисяч тонн цибулі та 5 тисяч тонн картоплі. Він знає, що йому треба виростити ці овочі з мінімальною собівартістю для того, щоб забезпечити собі максимальний прибуток, бо ціна вже відома наперед. У нас контактне вирощування досі чомусь не прижилось. Швидше за все на те не наважується сам рітейл. Представники рітейла досі намагаються «побігати» по фермерах, які вирощують, умовно, 10 гектарів овочів, і закупити все якомога дешевше, за найнижчою ціною, – зазначив Марущак.

    Нині вирощувати овочі в Україні – це своєрідна гра, за умовами якої кожен фермер повинен не тільки виростити, а ще й знайти збут для своєї продукції.

    В умовній Німеччині фермер вже має збут на 90% того, що він виростив, зауважив експерт. Він має гарантоване контрактне вирощування під певні мережі: європейські, місцеві, локальних супермаркетів, і так далі. І тільки незначну частину, 10-20% він може виростити для того, щоб продати на вільному ринку.

    В Україні аграрії не впевнені у тому, що виростивши 100 гектарів овочі, їх вдасться продати. Якщо ціна на якусь продукцію зростає, як от цього року, то на наступний рік ці овочі будуть садити всі, і не тільки великі, а й дуже багато дрібних господарств. Всі вони переповнять ринок продукцією, і ринок “ляже”.

    Водночас контрактне вирощування могло б регулювати цей процес. Кожен рітейлер точно знає, скільки щороку він продає овочів, і яких саме. Однак рітейл на сьогодні не готовий укладати довгострокові договори. Та й самі фермери ще не готові працювати довгостроково, – вважає Марущак.

    За словами фахівця, показовим є те, що у переробників України така схема працює, хоча їх в нас до цього часу небагато – можна порахувати на пальцях однієї руки.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.