• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єврокомісія скасувала заборону на імпорт 12 груп товарів з України
    Опубликовано: 2023-06-14 16:03:41

    Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Європейська комісія дослухалась до України, коли обмеження на ввезення української аграрної продукції були продовжені тільки на шість видів продукції й скасовані щодо інших 11-12 груп товарів. Про це вона зазначила в інтерв’ю Суспільному, пише agronews.ua.

    Ми вважаємо, що Європейська комісія дослухалась до нас 5 червня, коли обмеження були продовжені, вони були продовжені тільки на шість видів продукції й скасовані щодо інших 11 або 12 груп продукції, — пояснила Стефанішина.

    Певна частина експорту продукції вивільнилась, але, наприклад, Польща продовжила “фізичне блокування кордону”.

    Вона також прокоментувала заяви відносно компенсації Україні збитків через рішення ЄС щодо заборони експорту агропродукції з України. Так, 9 травня, коли в Україні перебувала президентка Європейської комісії, разом з президентом Зеленським вони домовилися створити координаційну платформу, яка буде розв’язувати всі питання з транзитом й з експортом української продукції та зі скасуванням цих заборон і питанням компенсації.

    Ми очікуємо перше засідання цієї координаційної платформи вже в найближчий тиждень, і це буде перше питання, яке буде обговорюватись. Ми рахуємо необхідність компенсації збитків з квітня цього року, коли почалася дія односторонніх заходів, не тих, які ввела Європейська комісія.

    Водночас втрати від заборони імпорту становлять сотні мільйонів євро.

    5 червня Єврокомісія продовжила обмеження на імпорт української агропродукції до 15 вересня 2023 року. Обмеження стосуватимуться імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України. Водночас сфера застосування цих заходів до даних продуктів скорочується з 17 до 6 тарифних ліній.

    Рішення Європейської комісії щодо продовження обмежень на імпорт агропродукції з України викликало критику урядів Німеччини та Іспанії.

    Європейська комісія 2 травня ухвалила тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів із України, термін дії яких закінчувався 5 червня 2023 року.У цей період товари можуть імпортуватись у всі держави ЄС, окрім згаданих п’яти. Водночас через їхню територію може здійснюватись транзит української продукції.

    Європейська комісія заборонила імпорт чотирьох українських агропродуктів до п’яти держав ЄС – Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Заборона на імпорт стосується чотирьох сільськогосподарських продуктів – пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику. Вона спрямована на “усунення логістичних проблем”, пов’язаних із цими товарами в Болгарії, Угорщині, Польщі, Румунії та Словаччині.

    Паралельно Болгарія, Угорщина, Польща і Словаччина пообіцяли скасувати свої односторонні заходи щодо української агропродукції.

    Окрім того, виконавчий орган ЄС підтвердив надання фінансової підтримки європейських фермерів, рішення щодо якої буде ухвалене пізніше. Також будуть ухвалені заходи для полегшення транзиту українського зерна через “шляхи солідарності” до інших держав-членів ЄС та третіх країн.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.