• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні змінено реєстраційні дії щодо земельних ділянок
    Опубликовано: 2023-06-09 15:07:23

    Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» (№3065-ІХ) набрав чинності 8 червня 2023 року. Як інформує «Закон і Бізнес», 7 червня 2023 року він був опублікований у виданні «Голос України» №113 (8130), пише agronews.ua.

    Зазначається, що закон вносить зміни до Земельного кодексу України, законів «Про іпотеку», «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про оренду державного та комунального майна».

    «Частина 2 ст. 130 ЗК доповнена новим абзацом, відповідно до якого для визначення загальної площі земельних ділянок сільгосппризначення у власності громадянина України площа земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що належать на праві спільної сумісної власності подружжю, враховується у загальній площі земельних ділянок лише того з подружжя (колишнього подружжя), за яким зареєстровано право власності», — уточнюють експерти.

    Частина 4 ст. 130 ЗК доповнена абзацами, згідно з якими перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільгосппризначення вимогам, визначеним цією статтею, у визначеному Кабміном порядку, не здійснюється при набутті у власність земельних ділянок сільгосппризначення площею:

    для ведення садівництва — не більше 0,25 га;
    для ведення ОСГ, розташованих у межах населених пунктів, — не більше 2 га.
    «При набутті у власність земельної ділянки сільгосппризначення без здійснення перевірки набувач до вчинення правочину про перехід права власності подає нотаріусу, який посвідчує відповідний правочин, або нотаріусу, який його заміщує, заяву про дотримання вимог цієї статті, справжність підпису на якій засвідчується нотаріально», — говориться у повідомленні.

    Суттєві зміни внесено до ст. 130-1 ЗК, яка регулює переважне право купівлі земельної ділянки сільгосппризначення.

    Відповідно до пункту 1 розділу ІІ закону №3065-ІХ, цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто 8 червня 2023 року.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.