• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • У господарстві з Київщини цьогоріч вперше посіяли жито
    Опубликовано: 2023-05-28 15:02:17

    У господарстві «АПК Насташка» з Київщини цьогоріч вперше ввели у сівозміну жито. Про це йдеться в матеріалі «На Півночі кукурудза лишається фаворитом — АгроЕкспедиція Посівна 2023» на Kurkul.com.

    Загалом в господарстві займаються рослинництвом та тваринництвом. В обробітку мають 2,8 тис. га землі, свиноферму на 33 тис. свиней і комбікормовий завод. Головна культура господарства — кукурудза, оскільки це база для кормовиробництва. Також вирощують зернову групу культур: озимі і ярі ячмінь та пшеницю. Цього сезону ввели в сівозміну жито. З олійних — соя, соняшник і ріпак озимий.

    «Кукурудза становить 40% посівних площ, 30% озимої пшениці, близько 10% ріпаку, 10% соняшника, ну і в районі 5% сої. Маленька частинка жита в нас. Це потреба тваринників. Також жито буде поповнювати ту частку озимої пшениці, яку компанія видаватиме пайовикам. Від тваринників отримали запит і на кременисту кукурудзу. Але через те, що цього сезону було важко знайти гібриди відклали це питання до наступного року», — розповів головний агроном господарства Іван Малий.

    За словами директора «АПК Насташка» Руслана Зелінського, торік в сівозміні переважала соя, оскільки через повномасштабне вторгнення постачальники гібридів кукурудзи не змогли вчасно доставити у регіон насіння. Цього року зуміли вийти на свою традиційну структуру посівів.

    Високомаржинальні культури господарство продає, як-от ріпак, соняшник та частково сою у вигляді шроту. Решту зерна використовують для виробництва кормів на власному комбікормовому заводі.

    Заступник директора департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Василь Бєлозерських зауважив, що через проблеми з експортом, тваринництво стало прибутковішим і є ефективнішим.

    «Якщо говорити про оптимальну бізнес-модель, то потрібне співвідношення між тваринництвом та рослинництвом повинно бути 30:70 або 50:50. Тому що не завжди буде так погано в напрямку рослинництва і не завжди буде все так ідеально в галузі свинарства», — зазначив він.

    Проєкт АгроЕкспедиція Посівна 2023 відбувся за підтримки партнерів — компанії BASF та міжнародного банку Credit Agricole Bank.

    Юлія Немцева

    Інф. kurkul.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.