• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, чи покращиться транзит українських зернових через Польщу
    Опубликовано: 2023-04-17 15:08:09

    Міністерство аграрної політики та продовольства сподівається компенсувати призупинення експорту зернових до Польщі шляхом збільшення його транзиту за новими правилами, які будуть узгоджені упродовж найближчого тижня. Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив очільник відомства Микола Сольський, передає Rail.insider, пише agronews.ua.

    «Транзит українського зерна через територію Польщі не має постраждати. Навпаки, він отримає кращу динаміку. Черги мають зменшитися. Серед тих рішень, які зараз обговорюються, насамперед питання покращення процедур із транзитом, відсутність затримки машин та залізничного транспорту, що йдуть до польських портів або в інші країни, зокрема і ЄС», — сказав посадовець.

    Він висловив сподівання, що транзит української сільгосппродукції не перевірятиметься за методикою, яка зараз практикується в Європі, і замість проб зерна та іншої продукції «з кожної машини, з кожного вагона» перевірка таких вантажів проводитиметься лише документально.

    «Не стоятимуть тиждень–півтора машини у чергах і вагони у відстої, як це відбувається зараз», — висловив сподівання міністр.

    Микола Сольський наголосив, що до Польщі Україна експортувала не лише зернові, а й іншу аграрну продукцію.

    «Ми бачимо потенціал по тій самій Польщі з урахуванням нових правил надолужити обсяги за рахунок транзиту. Головне, щоб це було чітко і зрозуміло. З огляду на різні проблеми поляки готові вникати в деталі. Протягом тижня ми їх змоделюємо, зафіксуємо, і вони будуть працювати», — пообіцяв очільник відомства.

    На думку Миколи Сольського, бізнес має із розумінням поставитися до складнощів, які спостерігатимуться впродовж цього тижня. За цей період влада має намір узгодити технічні питання з бізнесом, аграрними перевізниками, які працюють із транзитним ринком, а також провести робочі переговори з польською стороною. У п’ятницю заплановані переговори на польському кордоні, після чого, очікується, буде зафіксовано нові правила, які «нададуть експорту нову динаміку».

    Міністр нагадав, що у Польщі була найгостріша ситуація щодо експорту української сільгосппродукції з усіх європейських країн, з якими Україна має спільний кордон.

    «Суттєва частина не йшла транзитом, а залишалася у цій країні. Це правда», — визнав Сольський.

    Він підтвердив, що Україна суттєво збільшила експорт до європейських країн, з якими постійно спілкується неофіційно. Водночас, за інформацією очільника Мінагрополітики, українська влада щодня моніторить ситуацію на кордонах і у разі потреби готова до переговорів з представниками інших країн.

    Нагадаємо, що у лютому через призупинення дії процедури спрощеного ветеринарного контролю у Польщі суттєво ускладнилася передача вагонів із зерном на кордоні. Згодом проходження ветеринарного контролю було спрощено, але лише для транзитних перевезень українських зернових через Польщу. Згодом в уряді Польщі планували обмежити ввезення українського зерна до країни. Та 5 квітня президент України Володимир Зеленський заявив, що під час зустрічі з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким знайшли вихід щодо проблеми експорту українського зерна до Польщі. А 6 квітня стало відомо, що українське зерно перевозитимуть транзитом через Польщу без розвантаження. Окрім того, наразі Україна та Польща розробляють нові правила транзиту сільськогосподарських культур. Водночас Україна тимчасово призупинить експорт зерна до Польщі.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.