• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Фахівці розповіли про стан озимих зернових та ріпаку
    Опубликовано: 2023-04-02 10:03:54

    Сніговий покрив з полів уже зійшов, ґрунт повністю відтанув. Триває відновлення весняної вегетації озимих культур. Про це повідомляє SuperAgronom.com, з посиланням на пресслужбу НААН.

    Як зазначається, залежно від строків сівби, озимі зернові знаходяться у фазі «кущіння», рослини ріпаку озимого оптимальних строків сівби знаходяться у фазі «розвиток листків розетки».

    Температурний режим сприяє процесам кущіння рослин та формуванню вторинної кореневої системи. У цілому стан посівів — добрий. Як виняток, подекуди на понижених ділянках рельєфу на полях відмічено так звані блюдця з водою, де рослини мають пригнічений стан, блідо-жовтий колір листя та характеризуються всіма ознаками вимокання.

    За даними науковців Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН рослини пшениці озимої продовжують весняне кущіння. Довжина конусу росту (майбутнього колосу) становить 0,7-1,0 мм, він недиференційований з добре вираженими валиками.

    За результатами весняного обстеження посівів відмічено, що густота рослин становить 374-429 шт./м². Певна їх кількість випаде впродовж весняно-літньої вегетації внаслідок внутрішньовидової конкуренції, від несприятливих погодних умов тощо.

    Коефіцієнт кущіння у середньому 2,0-3,0 у рослин за І‒ІІ строків сівби; за ІІІ строку сівби пшениця озима починає кущитися. Інтенсивно розвиваються вузлові корені, залежно від строків сівби їх кількість становить 2,3-6,0 шт. на рослині.

    «Стан посівів оцінюється переважно як добрий та задовільний», — зазначили фахівці.

    Водночас через потепління у посівах озимих зернових, зокрема, в Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській та Полтавській областях, розміщеній після стерньових попередників, продовжується живлення личинок хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2, максимум в осередках Запорізької області 3 екз. на м2, які пошкодили 1-6% рослин.

    Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.

    Вікове співвідношення личинок: ІІ- 22%, III — 78%. Розвиток шкідника відбувається осередково. В разі підсіву на ослаблених та зріджених посівах озимих ярими зерновими колосовими культурами личинки фітофага харчуватимуться їх сходами.

    В теплі сонячні дні відмічено заселення озимих хлібними блішками, злаковими мухами, цикадками, спостерігалось живлення незначної кількості імаго трав’яних клопів, серед яких переважає люцерновий клоп. Відмічається відновлення живлення гусениць озимої совки, які за чисельності 0,3-2 екз. на м2 пошкодили 1% рослин.

    За прогрівання ґрунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (дротяники, несправжні дротяники, личинки травневих хрущів) у верхні шари ґрунту. Заселення шкідниками виявлено на 4-8% обстежених площ. В Одеській та Полтавській областях відмічається вихід жуків піщаного мідляка та заселення ним прикрайових смуг озимих зернових. Скрізь існує ймовірність осередкових пошкоджень ярих зернових, сходів ранніх просапних культур.

    Юлія Немцева

    Інф. kurkul.com

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.