Якість ґрунтів по всій території України із року в рік погіршується: спостерігається підвищення кислотності, збільшення засоленості, зниження вмісту органічної речовини та доступних елементів живлення тощо. В комплексі це впливає на розвиток культурних рослин та їх врожайність.
Про це розповів науковий співробітник «Інституту здоров’я рослин» Сергій Сальніков.
«Те саме стосується й води із природних джерел – спостерігається тенденція до підвищення її лужності, що, своєю чергою, сприяє підвищенню жорсткості і негативно позначається на якості поливу та знижує ефективність обробок посівів засобами захисту рослин. Тому щоб ці ресурси завжди «працювали» на повну, необхідно постійно стежити за їх станом. І у випадку, якщо помітили зміни, або коли ґрунти чи вода мають початково низькі показники, вживати відповідних заходів», — зауважив експерт.
Великим плюсом, зазначає фахівець, є те, що ґрунт і вода — це ті виробничі ресурси, досліджувати які можна практично круглий рік (винятком для ґрунту є тривалі низькі температури повітря взимку та довгий дощовий період, через що відібрати зразок для дослідження проблематично). Тож наразі, коли активні польові роботи вже завершені, він рекомендує всім, хто не встиг провести необхідні дослідження в осінній період, приділити увагу цьому питанню.
В «Інституті здоров’я рослин» ґрунти здатні дослідити на: вміст основних елементів живлення, показник рН, органічна речовина, рухомі форми (фосфор, калій, сірка), макро-, мезо- та мікроелементи, тощо.
«Окремо варто відзначити дослідження ґрунту на залишкові кількості пестицидів. Адже ціни на зерно в 2022 році та великі перехідні запаси порушили вибудовану роками сівозміну в більшості господарств, і тепер на полях, де мала б рости кукурудза чи соняшник, сіятимуть цукровий буряк, гречку чи сою. Ось тут і актуалізується питання залишків пестицидів, внесених під попередню культуру» — відмітив експерт.
В Інститут наразі, можливо провести визначення залишкової кількості 270 діючих речовин пестицидів та ідентифікацію 703 їх найменувань і зорієнтувати замовника щодо подальших дій.
Щодо води з природних джерел, її в Інституті досліджують на нітрати, загальну жорсткість, лужність, хлориди, залізо, окисність перманганатну, вміст окремих елементів, токсичних елементів та інші показники. На основі отриманих результатів аграрію надають рекомендації із поліпшення неоптимальних показників ґрунтів та води.
Сергій Герасименко
Інф. latifundist.com
agrinews.com.ua