• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, як отримати три врожаї малини на рік
    Опубликовано: 2022-08-03 14:08:26

    Садівник-аматор Михайло Руденко розповідає, як отримати два врожаї малини на рік, пише agronews.ua.

    Для цього потрібні ремонтантні сорти (вереснева, люлін, херитейдж). Для одержання другого врожаю на малиннику цих сортів потрібно сформувати горизонтальну шпалеру, тобто восени пригнути пагони, що виросли за сезон, перпендикулярно осі ряду на висоті 30-40 см від поверхні ґрунту. Наступної весни пагони заміщення і нащадки у ряду залишають рости вертикаллю. У цьому випадку перший урожай із дворічних пагонів на горизонтальній шпалері можна зібрати в липні, другий — у вересні з верхівок однорічних пагонів.

    Можна отримати і потрійний урожай малини.

    У кущі малини є пагони лише двох вікових груп: поточного року та тогорічні. Малинник розділіть на дві рівні частини, віддаливши одну від одної щонайменше на 2 м. На одній частині плантації вирощуватимете тільки плодові пагони, а нащадки (пагони заміщення) пересадите на іншу ділянку.

    Посадка малини може бути гніздовою або рядовою. При останньому способі рослини знаходять кращі умови харчування та освітлення. Але в обох випадках кількість рослин на погонному метрі не повинна перевищувати десятка.

    Підв’язування плодоносних рослин має виняткове значення! Крім двостороннього підв’язування, можна зміцнювати пагони до третього дроту, натягнутого вище, безпосередньо між кілками. Це робиться, якщо в ряду залишено на одному метрі не 10, а 12-13 пагонів.

    По краях малинника вбийте кілки заввишки 130-140 см. До них на рівні 90 см від землі прикріпіть поперечину завдовжки 120-150 см. Натягнутий між поперечинами дріт буде опорою для нестійких стебел рослин. Їх підв’яжіть дротом, але не більше 20 см один від одного і ялинкою: один пагін до лівого, інший до правого дроту. Щоби дріт не провис, підіпріть його 1-2-ма рогатками.

    Бруньки у надлишкових, на кожному метрі 2-3 пагонів, підв’язаних до середнього дроту, знизу видаляємо. Це запобігає загущенню нижньої частини ряду і посилює розгалуження верхньої частини пагонів, де є найкращі умови для розвитку. Нехай вас не бентежить, що верхівки пагонів повиснуть за дротом на 30-40 см. Так і потрібно: у ґрунт плодового ряду не повинні проникати сонячні промені. Затінок ще важливий і як пригнічення бур’янів. Але щоб зовсім не допустити зростання бур’янів, треба 2-3 рази на сезон між пагонами розпушувати ґрунт на 3 см. Від цього ґрунт постійно буде пухким, помірно вологим і насичений цінною для рослин вуглекислотою. Тільки на пухкому ґрунті прокидаються всі так звані «запасні бруньки» рослин.

    Боротьбу зі шкідниками та хворобами ведуть у звичайні терміни та прийнятими хімікатами.

    Підживлювати малину слід гноївкою або органо-мінеральним розчином.

    Після дозрівання ягід плодоносні пагони закінчують свій життєвий цикл і всихають. Виріжте їх. На вільній від рослин, добре освітленій плантації всі поживні речовини ґрунту попрямують у пагони заміщення. А замісні пагони-нащадки, вирощені на іншій частині малинника, стоять вже повні життєвої сили, готові дати врожай наступного року.

    Цей спосіб має низку переваг.

    1) Пагони заміщення, що пригнічуються плодоносними пагонами, не досягають належної потужності й не здатні наступного року дати багато ягід. А плодоносні пагони вкрай стиснуті кореневими нащадками — останні забирають у них значну частину поживних речовин і надто затіняють — не в змозі дати високий урожай гарної якості.

    2) Звільнені від активних молодих конкурентів, плодоносні пагони перетворюються на довгі гілочки з великими ягодами. Причому нижні бруньки, зазвичай затінені й непродуктивні, тут утворюють плодові гілочки метрової довжини з великою кількістю ягід. У середній і верхній частині пагона з бруньок з’являються не по одній, як звичайно, а по кілька плодоносних гілочок, тобто прокидаються всі в звичайній ситуації «сплячі» гілочки.

    3) Новий спосіб вирощування малини дає високу врожайність, майже триразову незалежно від сорту малини. Різко підвищується продуктивність праці збору: ягода великоплідна і немає загонів, що плутаються під ногами пагонів. Просвітлена і добре провітрювана малина стає стійкою проти хвороб та шкідників, її зручно доглядати, вона має гарний вигляд.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.