• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Доля врожаю соняшника та ріпаку залежить від експортних можливостей України
    Опубликовано: 2022-07-28 10:54:58

    Доля врожаю соняшника та ріпаку залежить від експортних можливостей України

    “... адже майже весь обсяг виробленої олії Україна щороку відправляла за кордон”, – зазначила аналітик УКАБ Svitlana Lytvyn у коментарі для видання ФОКУС.

    2022 року врожай соняшника очікується на рівні 10-11 млн тонн. Відсоток втрати посівів соняшника становить 28%, що пов'язано з його традиційним вирощуванням на півдні України, який постраждав від тимчасової окупації.

    Із іншою олійною культурою — озимим ріпаком — ситуація інакша. У 2021 році ним засіяли 1,4 тис. гектарів (на 41% вище за показник попереднього року), що пояснюється підвищеним попитом і зростанням цін на світовому ринку. На підконтрольній Україні території розташовані 1,1 млн гектарів посівів ріпаку, що перевищує показник минулого року на 10%. Можливий урожай ріпаку очікується на рівні 2,7 млн тонн.

    Насіння соняшнику в мирні часи реалізовувалося переважно українськими переробними заводами, а частка їхнього експорту була незначною. Проте в останні місяці експорт насіння перевищує обсяги експорту олії, що пов'язано з особливостями постачання сипких і рідких речовин, а також із позицією переробних заводів, які не виробляють значних запасів олії та випускають продукцію відповідно до потреб внутрішнього ринку та можливостей експорту.

    “В ситуації, що склалася, аграрії намагаються реалізувати продукцію будь-яким шляхом, навіть зі значною знижкою, аби отримати оборотні кошти та звільнити складські приміщення для нового врожаю. Із кожним місяцем обсяги експорту зростають. Пропускна спроможність альтернативних шляхів експорту дозволить експортувати врожай ріпаку. При цьому утримати обсяги експорту олії без розблокування морських шляхів навряд чи вдасться”, – Світлана Литвин.

    https://agropravda.com/

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.