• Головна / Main Page
  • Стрічка новин / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Стало відомо, скільки продукції Україна експортувала від початку війни
    Опубликовано: 2022-06-28 13:05:22

    Від початку російської повномасштабної агресії Україна змогла експортувати лише малу частку свого зернового експорту. Дані навів на міжнародній конференції з безпеки в Берліні міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

    «Нам вдалося експортувати лише 4 млн тонн сільськогосподарських продуктів після початку війни. Для порівняння: експорт через наші морські порти до війни дорівнював 5-6 млн тонн у місяць. 18 млн тонн зерна торічного врожаю усе ще чекають на те, аби бути відправленими», – сказав міністр.

    Він додав, що вже цього місяця починається збір врожаю цього року.

    За словами Сольського, росія декларує готовність розблокувати українські порти «для забезпечення продовольчої безпеки», але при цьому водночас 4 червня війська рф зруйнували другий найбільший український зерновий термінал у Миколаєві, а 22 червня там же атакували перевалочний термінал Everi компанії Viterra. При цьому росія постійно запускає ракети по транспортній інфраструктурі, яка слугує в якості коридору для експорту українського зерна по Дунаю – остання така атака була 4 дні тому.

    «Очевидно, що росія не має справжнього наміру розблокувати експорт з України та використовує свою загрозу глобальній продовольчій безпеці як зброю», – заявив глава Мінагропроду.

    Він запевнив, що Україна шукає всі можливості для налагодження експорту. Політик закликав європейських політиків визначити пріоритети у своїх державах та запровадити субсидії з метою виробництва вантажних потужностей для транспортування зерна. Україна також розпочала двосторонні переговори щодо проєктів створення експортних терміналів.

    Наша держава, за словами Сольського, вітала б заснування фонду для закупівлі зерна в українських фермерів напряму на території України. Це дозволило б нашим виробникам продавати врожай і гарантувати продовольчу безпеку на світовому ринку.

    Як повідомлялося, Україна організувала два шляхи експорту зерна, через Румунію та Польщу, і веде переговори щодо третього з країнами Балтії. У травні 2022 року вдалося відвантажити на експорт усіма видами транспорту понад 1,743 млн тонн зернових, олійних та продуктів переробки, що становить 180% від квітневого обсягу.

    Інф. agronews.ua

    agrinews.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с AgriNEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Новости агробизнеса AgriNEWS.COM.UA" обязательна.

    E-mail:
    info@agrinews.com.ua
    При использовании информации в электронном виде активная ссылка на agrinews.com.ua обязательна.